Datering
Maker Govert Oostwoudt

Nieuwe kaart van het Dijkgraafschap van Dregterland

Kaart van een gedeelte van West-Friesland dat Drechterland wordt genoemd. Waterschapsbesturen lieten in de zestiende en de zeventiende eeuw vaak prachtige wandkaarten vervaardigen. Ze dienden als decoratie van de gemeenlandshuizen, zeg maar: hun kantoor. De kaarten werden voorzien van de wapens van de dijkgraaf en de heemraden.

Gedetailleerde beschrijving

Titel boven over de gehele breedte van de kaart in een eigen kader. - Schaal van 500 Dregterlandsche Roeden [= 8,2 cm] rechtsonder op een tafereel met als voorstelling de houten paalwering met een landmeter met peillood en een zeilschip dat aangemeerd ligt. - Noorden boven. - Kompasrozen rechtsboven ter hoogte van Andijk en linksonder ter hoogte van Hoorn. In de Zuiderzee is het graadnet aangegeven. - Linksboven het wapen van Drechterland met eromheen de wapens van dijkgraaf en heemraden. - Linksonder de opdracht op steen: Aan de Wel Edele Gestrenge Heeren de Heeren DYKGRAVEN | Mitsgaders aan de Heeren HEEMRAADEN en SECRETARIS van DREGTERLANDT, Word deze KAART Eerbiedig opgedraagen, door de Kinderen van; GOVERT OOSTWOUDT in zyn | Leven Mathematicus tot HEM Aº 1723. met de veranderingen van de Dykagie en buiten= oevers zoo als die van tyd tot tyd verloopen zyn, als | mede de dieptens en verder alles zoo als tegenswoordig exact bevonden is, in den Jaare 1775. - De cartouche linksonder is bijzonder fraai. Boven de steen waarop de opdracht staat staan de wapens van Hoorn en Enkhuizen met respectievelijk de Mercuriusstaf als symbool van de handel en de drietand van Neptunus als symbool van de visserij ; links van de steen is het landleven en de handel van Hoorn weergegeven en rechts de zee met schepen. - De kaart is bijzonder fraai ingekleurd en komt vrijwel exact overeen met het exemplaar van het Westfries Museum in Hoorn. - Lit.: Topografische kaarten van Nederland vóór 1750 : Handgetekende en gedrukte kaarten, aanwezig in de Nederlandse rijksarchieven / Dr. Marijke Donkersloot-de Vrij. - Groningen : Wolters-Noordhoff bv; Bouma's Boekhuis bv, 1981. - West-Friesland in oude kaarten / Marc Hameleers. - Stichting Uitgeverij Noord-Holland, 1987.; - Maten gemonteerd 96 x 115 cm Kaart bestaat uit a t/m d.

Identificatie
Titel
Nieuwe kaart van het Dijkgraafschap van Dregterland
Objectnummer
022013 a/d
Objectcategorie
Grafiek
Objecttype
  • waterschapskaart
    Landkaart/topografische kaart van een polder of dijkgebied, meestal gemaakt in opdracht van een waterschap, hoogheemraadschap of dijkgraaf.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-16889
Over
Onderwerpen
  • Cartografie
    De wetenschap of de kunst van het kaarten maken. (AAT-Ned)
Werk
Breedte
58.0 cm
Hoogte
48.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. Govert Oostwoudt (vervaardiger)
  2. Theodorus Koning (graveur)
  3. Joannes Pool (landmeter)
  4. Teunis Pool (landmeter)
Datering
Materiaal
  • papier
    Refers generally to all types of thin matted or felted sheets or webs of fiber formed and dried on a fine screen from a pulpy water suspension. The fibers may be animal, such as hair, silk or wool, or mineral, such as asbestos, or synthetic. However most paper is made from cellulosic plant fiber, such as from wood pulp, grass, cotton, linen, and straw.Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. (Project Fotografie)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 22 februari 1992
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Drechterland
  • Zutphen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae

Trefwoorden