Datering
Maker Govert Oostwoudt

Nieuwe kaart van het dykgraafschap van Dregterland

De kaarten van Drechterland van 1723 en 1775

Gedetailleerde beschrijving

Titel op één regel boven in een eigen kader. - Schaalstok rechtsonder op kaartversiering voorstellende een strekdam met paalwering waarop een manspersoon met peillood en een zeilschip met manspersoon en boomstok ; Schaal van 500 Dregterlandsche Roeden [= 8,2 cm.]. - Linksboven het wapen van DREGTERLAND met eromheen de wapens van de dijkgraven van de steden Hoorn en Enkhuizen en de wapens van de vier heemraden en de secretaris. - Linksonder een kaartversiering met de opdracht op een steen: Aan de Wel Edele Gestrenge Heeren de Heeren DYKGRAVEN Mitsgaders aan de Heeren HEEMRADEN en SECRETARIS van DREGTERLANDT, Word deze KAART Eerbiedig opgedragen, door de Kinderen van GOVERT OOSTWOUDT in zyn Leven Mathematicus; tot HEM Aº. 1723. met de veranderingen van de Dykagie en buiten= oevers zoo als die van tyd tot tyd verloopen zyn, als mede de dieptens en verder alles zoo als | tegenswoordig exact bevonden is, in den Jaare 1775. ; boven deze opdracht de wapens van Hoorn en Enkhuizen en de Mercuriusstaf en drietand van Neptunus ; tevens een voorstelling van de opbrengsten van deze beide steden. - Noorden boven ; kompasrozen bij Andijk en Hoorn. Bestaande uit ZZM-21739/a tm 21739/d. NIEUWE KAART VAN HET DYKGRAAFSCHAP DREGTERLAND / [Govert Oostwoud, landmeter] ; [Joannes Pool, Teunis Pool en Jacob Groes (hermeting van de Drechterlandse zeedijk)]. - Schaal [ca. 1:24.000]. - [s.l. : s.n.], 1775. - 1 kaart in 4 bladen : kopergravure ; bladmaat 48 x 58 cm., gemonteerd 96 x 115 cm.

Identificatie
Titel
Nieuwe kaart van het dykgraafschap van Dregterland
Objectnummer
021739 a/d
Objectcategorie
Grafiek
Objecttype
  • waterschapskaart
    Landkaart/topografische kaart van een polder of dijkgebied, meestal gemaakt in opdracht van een waterschap, hoogheemraadschap of dijkgraaf.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-15987
Over
Onderwerpen
  • Cartografie
    De wetenschap of de kunst van het kaarten maken. (AAT-Ned)
Werk
Breedte
58.0 cm
Hoogte
48.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. Govert Oostwoudt (vervaardiger)
  2. Joannes Pool (landmeter)
  3. Teunis Pool (landmeter)
  4. Jacob Groes (landmeter)
Datering
Materiaal
  • papier
    Refers generally to all types of thin matted or felted sheets or webs of fiber formed and dried on a fine screen from a pulpy water suspension. The fibers may be animal, such as hair, silk or wool, or mineral, such as asbestos, or synthetic. However most paper is made from cellulosic plant fiber, such as from wood pulp, grass, cotton, linen, and straw.Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. (Project Fotografie)
Techniek
  • Kopergravure (prent)
    Gravures waarbij de afbeelding is gesneden in een koperen plaat. (AAT-Ned)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Drechterland
  • Arnhem
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
d/Arch , d/Arch , d/Arch , d/Arch

Trefwoorden