Datering
Vervaardiger C.W.M. Klyn

Nieuwe kaart van het hoogheemraadschap der uitwaterende sluizen in Kennemerland en Westfriesland

Topografische kaart van het beheersgebied van de Uitwaterende Sluizen in zes bladen. Blad 3: wapen van het Hoogheemraadschap der Uitwaterende Sluizen, bestaande uit drie sluizen in een ovaal (=waterpeilbeheersing), een dubbele adelaar met kroon (ontleend aan wapen Karel V) met de Hollandse leeuw. Rond het wapen een allegorische voorstelling met zes putti en versieringsmotieven, geïnspireerd op de barokke versiering van het wapen uit 1680. Schaalstok: 1500 Rhynlandsche roeden = 18.7 cm of 6000 Nederlandsche ellen = 19.6 cm. Oosten boven.

Uitgebreide beschrijving

Waterschapskaart van het Hoogheemraadschap Uitwaterende Sluizen uit ca 1825. Deze nieuwe kaart op last van dijkgraaf en hoogheemraden van de Uitwaterende Sluizen in Kennemerland en Westfriesland op nieuw geheel geteekend en de voorgevallene veranderingen daar op gebragt door derzelver landmeeter en architect C.W.M. Klijn ; gegraveerd door D. Veelwaard en Zoon]. Schaal [ca. 1:30.000]. 6 bladen behorende tot een kaart bestaande uit 16 bladen : kopergravure ; 42 x 55 cm. (gemonteerd 174 x 232 cm.). Op blad 13107-2 staat het wapen van het hoogheemraadschap en een gedeelte van de kust bij Wijdenes ; linksonder staat in inkt 'Nº 2'. [Amsterdam : A. Koning, 1825 (Amsterdam : A. Koning). Polderkaarten bestaande uit 6 bladen. Wapens van dijkgraaf Mr. H.J. v/d Graaf, (dijkgraaf van 1812-1816) Hoogheemraden en secretaris en rentmeester. Hoogheemraadschapswapen met zes barokke 'putti's' + wapen (tweekoppige adelaar) van Karel V, stichter van het Hoogheemraadschap.

Identificatie
Titel
Nieuwe kaart van het hoogheemraadschap der uitwaterende sluizen in Kennemerland en Westfriesland
Objectnummer
013107 /02
Objectcategorie
Grafiek
Objecttype
 • waterschapskaart
  Landkaart/topografische kaart van een polder of dijkgebied, meestal gemaakt in opdracht van een waterschap, hoogheemraadschap of dijkgraaf.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-323
Over
Trefwoorden
 • cartografie
  De wetenschap of de kunst van het kaarten maken. (AAT-Ned)
Werk
Breedte
48.5 cm
Hoogte
45.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. C.W.M. Klyn (vervaardiger)
 2. Daniël Veelwaard en Zoon
Datering
Materiaal
 • papier
  Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. Van Dale)
Techniek
 • kopergravure (prent)
  Gravures waarbij de afbeelding is gesneden in een koperen plaat. (AAT-Ned)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 30 november 1993
Copyright
BY-SA
Locaties
 • West-Friesland
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
d/Arch

Trefwoorden