Datering
Vervaardiger Jan Wandelaar

Kaarte van alle de dykpligtige en eenige Waalpligtige landen Behorende onder het Hoogheemraadschap van den Zeeburg en Diemerdyk.

Kaarte van alle de dykpligtige en eenige Waalpligtige landen Behorende onder het Hoogheemraadschap van den Zeeburg en Diemerdyk. Kaartblad met wapens van deelgemeenten. Voor uitgebreide beschrijving zie 013135/01.

Uitgebreide beschrijving

KAARTE van alle de DYKPLIGTIGE en eenige Waalpligtige LANDEN Behorende onder het; HOOGHEEMRAADSCHAP van den ZEEBURG en DIEMERDYK / J. Wandelaar | delin. et sculpsit, [1734]. Schaal [ca. 1:6.000]. [s.l. : s.n., na 1734]. - 1 kaart in 11 bladen : kopergravure ; 122 x 210 cm. (gemonteerd). - Titel boven in een eigen kader over de gehele lengte van de kaart. - Signatuur van Jan Wandelaar op één van de rolbandslippen van het cartouche met de wapens van dijkgraaf en heemraden. - Rechtsonder op steen een Scale van 190. Rhynlandse Roeden [= 12,2 cm.] et al. ; op de steen een meetketting en ervoor twee meetlatten en een steentang ; boven de steen met schaalstokken de nieuwe stenen zeedijk met eronder een schaalstok van 5 Roeden [= 5,2 cm.]. - Linksonder een zuil met wapens van de STEMMENDE HOLLANDSE en STIGT-UTRECHTSE DISTRICTEN ; bovenop de zuil twee staande leeuwen met de wapens van Holland en Utrecht ; onderaan de zuil de wapens van de Contribueerende Districten van het Hoog-[#] Heem [#] raadschap. - Rechts naast deze zuil de oude dijk met paalschermen en een tafereel van Neptunus in een woelige zee. - Rechtsboven staan de familiewapens van dijkgraaf, hoogheemraden en secretaris met elkaar verbonden door rolbanden waarop de namen en jaartallen van indiensttreden staan vermeld ; het geheel wordt omhoog gehouden door een adelaar en zes putti met in hun handen trompetten, een sikkel, korenhalmen en zeewier [?]. - Kompasrozen (4) waarvan 3 met elk 16 loxodromen in de Zuiderzee en 1 met vermelding van de windrichtingen Noord, Oost, Zuyd en West in de Bylmermeer. - Noorden boven. - Op een kaartblad (13135-09) staan de familiewapens van de dijkgraven, hoogheemraden en secretarissen die zitting genomen hebben vanaf 1756 tot aan 1814 ; de wapens zijn afgedrukt van 5 verschillende koperplaten ; het spreekt voor zich dat Jan Wandelaar niet de graveur is van deze wapens, hij leefde van 1690 - 1759. - Op kaartblad 13135-02 komt boven buiten het kader over de gehele breedte van het kaartblad een paralleltitel voor n.l.: KAART VAN DIEMEN, DIEMER-BRUG en OUTERSDORP. - Een aantal van de kaartbladen zijn nog niet versneden om ze te kunnen monteren tot een wandkaart ; zo staat een gedeelte van de titel op kaartblad 13135-08 als een drieregelige titel afgedrukt ; het geheel geeft de indruk dat de graveur (Jan Wandelaar) zeer zuinig omgegaan is met de koperplaten.

Identificatie
Titel
Kaarte van alle de dykpligtige en eenige Waalpligtige landen Behorende onder het Hoogheemraadschap van den Zeeburg en Diemerdyk.
Objectnummer
013135 /10
Objectcategorie
Grafiek
Objecttype
 • waterschapskaart
  Landkaart/topografische kaart van een polder of dijkgebied, meestal gemaakt in opdracht van een waterschap, hoogheemraadschap of dijkgraaf.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-16409
Over
Trefwoorden
 • cartografie
  De wetenschap of de kunst van het kaarten maken. (AAT-Ned)
Werk
Breedte
49.5 cm
Hoogte
61.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. Jan Wandelaar
Datering
Materiaal
 • papier
  Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. Van Dale)
Techniek
 • kopergravure (prent)
  Gravures waarbij de afbeelding is gesneden in een koperen plaat. (AAT-Ned)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Noord-Holland
 • Amstelland
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
d/Arch
prentkunstenaar, etser, schilder, tekenaar

Jan Wandelaar

Amsterdam, 14 april 1692 – Leiden, 26 maart 1759
Lees meer
RKD

Trefwoorden