Datering
Vervaardiger Dirck Brekens van Groenouw

Kaarte vande polders der Eemlandtsche leege landen etc. A° 1666.

Kaart in vier bladen, twee aan twee gemonteerd (zie ook 004698/b). Noorden links. Gemaakt in 1666 in opdracht van Dijkgraaf en Heemraden door de landmeter Dirck Brekens van Groenouw. Afdruk 1755 met het gedicht van Everard Meyster. Blad linksboven, Bunschoten te Veen, met het dijkswapen en de wapens van dijkgraaf mr Wouter Hendrik van Nellesteyn, de Hr. en Mr. Rogier Camerbeecq, Hoogheemraad; de Hr. Hendrikus Huygen, Hoogheemraad; de Hr. Christian Ants. Loogen, secretaris; een niet ingevuld wapenschild. Op de banderol staat alleen het woord: HOOGHEEMRAAD; de Hr. Corns. Pannekoek, penningmeester; de Hr. Cornelis Kluyver, Hoogheemraad; de Hr. Dirk Loogen, Burgermr. der Stad Amersfoort, Hoogheemraad.

Uitgebreide beschrijving

Titel boven omsloten door kaderlijnen. Schalae van 160 Roeden [= 5,3 cm.] ; schaalstok linksonder in cartouche met de verantwoordelijkheidsvermelding van Groenouw. - In de diverse percelen zijn nummers geplaatst die verwijzen naar een legenda links en rechts op de kaart met de oppervlakten van die percelen. Middenboven de wapens van dijkgraaf en hoogheemraden rond het DYKS WAPEN ; het wapen onder het DYKS WAPEN heeft een leeg schild met op de rolband eronder wel de vermelding HOOGHEEMRAAD. Oosten boven. Kompasrozen (3): links en rechts tegen de legenda halve kompasrozen. Diverse vissers- en koopvaardijschepen op de Zuiderzee. Er zijn 9 eendenkooien afgebeeld.; De totale maat van de kaart is 83 x 97 cm. zie ZZM 004698 /b KAARTE VANDE POLDERS DER EEMLANDTS CHE LEEGE LANDEN. ETC. A° 1666 / Aldus gemeeten ende gecaerteert An°. 1666. Door DB. Groenouw. Schaal [ca. 1:12.000]. [s.l. s.n.], 1666. - 1 kaart in vier bladen, 2 om 2 gemonteerd : kopergravure 83 x 97 cm. Verantwoordelijkheidsvermelding van Groenouw onder de schaalstok. linksonder in cartouche. - Oosten boven. - Kompasrozen (3): links en rechts tegen de legenda halve kompasrozen. - In de diverse percelen zijn nummers geplaatst die verwijzen naar een legenda links en rechts op de kaart met de oppervlakten van die percelen. - Middenboven de wapens van dijkgraaf en hoogheemraden rond het DYKS WAPEN ; het wapen onder het DYKS WAPEN heeft een leeg schild met op de rolband eronder wel de vermelding HOOGHEEMRAAD. - Diverse vissers- en koopvaardijschepen op de Zuiderzee. - Er zijn 9 eendenkooien afgebeeld.

Identificatie
Titel
Kaarte vande polders der Eemlandtsche leege landen etc. A° 1666.
Objectnummer
004698 /a
Objectcategorie
Grafiek
Objecttype
 • waterschapskaart
  Landkaart/topografische kaart van een polder of dijkgebied, meestal gemaakt in opdracht van een waterschap, hoogheemraadschap of dijkgraaf.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-6235
Over
Trefwoorden
 • cartografie
  De wetenschap of de kunst van het kaarten maken. (AAT-Ned)
Werk
Breedte
98.0 cm
Hoogte
41.3 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. Dirck Brekens van Groenouw (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • papier
  Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. Van Dale)
 • karton
  Type dun, stijf bordpapier, gemaakt van chemische pulp of lompen van goede kwaliteit. Gewoonlijk gebruikt voor kaarten, borden, afdrukmateriaal en dozen van hoge kwaliteit. Gebruik voor goedkoop bruin golfkarton waarnaar soms wordt verwezen als 'karton' de term 'golfkarton'. ()
Techniek
 • kopergravure (prent)
  Gravures waarbij de afbeelding is gesneden in een koperen plaat. (AAT-Ned)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop 22 maart 1954
Copyright
BY-SA
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
d/Arch

Trefwoorden