Datering
Vervaardiger Jan Jansz. Dou

't Hoogh-heemraetschap van de Ytwaterende sluysen in Kennemerlant en de West-Frieslant

Herdruk van de kaart op één blad van het Hoogheemraadschap van de Uitwaterende Sluizen in Kennemerland en West-Friesland. De kaart is in 1945 opnieuw gedrukt van de originele koperplaat ter gelegenheid van de studie van J. Belonje, Het Hoogheemraadschap van de Uitwaterende sluizen in Kennemerland en West-Friesland, 1544-1944. Het kaartbeeld dateert van 1682. Bij wisseling van bestuur werden alleen de wapens gewijzigd. Uit de wapens op de kaart blijkt dat het om de laatste versie van de kaart gaat, n.l. uit 1745. Daarna heeft de kaart geen dienst meer gedaan.

Uitgebreide beschrijving

'T HOOGH-HEEMRAETSCHAP VANDE UYTWATERENDE SLUYSEN IN KENNEMERLANT ENDE WEST-FRIESLANT / [Johannes Dou, landmeter ; Coenraet Decker, graveur van het kaartbeeld ; Abraham Deur, graveur van de toponiemen]. - Schaal [ca. 1:100.000]. - [s.l. : s.n., 1945]. - 1 kaart : kopergravure ; 52,5 x 67,5 cm. - Titel boven over de gehele breedte van de kaart. Schaalstok van 15 hondert Rhÿnlandse roede, of [onduidelijk teken] Ure gaens [= 5,5 cm.]. Middenboven het wapen van het hoogheemraadschap gedragen door drie putti. - Links- en rechtsboven de wapens van dijkgraaf en heemraden, te weten van links naar rechts : Cornelis van Eyck, dyckgraav ; Claas Swaan, hoogh-heemraad ; Gerard Stuylingh Sym, hoogh-heemraad ; Dirk Sevenhuysen, hoogh-heemraad ; Gerbrand Crol, hoogh-heemraad ; Johan Baert, rent mr. ende secretaris. - Watermerk: BASTED MILLS KENT. - De kaart is in 1945 opnieuw gedrukt van de originele koperplaat ter gelegenheid van de studie van J. Belonje, Het Hoogheemraadschap van de Uitwaterende sluizen in Kennemerland en West-Friesland, 1544-1944.

Identificatie
Titel
't Hoogh-heemraetschap van de Ytwaterende sluysen in Kennemerlant en de West-Frieslant
Objectnummer
002317
Objectcategorie
Grafiek
Objecttype
 • waterschapskaart
  Landkaart/topografische kaart van een polder of dijkgebied, meestal gemaakt in opdracht van een waterschap, hoogheemraadschap of dijkgraaf.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-2889
Over
Trefwoorden
 • cartografie
  De wetenschap of de kunst van het kaarten maken. (AAT-Ned)
Werk
Breedte
67.5 cm
Hoogte
67.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. Jan Jansz. Dou (landmeter)
 2. Koeraed Decker (landmeter)
 3. Abraham Deur (graveur)
Datering
Materiaal
 • papier
  Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. Van Dale)
Techniek
 • kopergravure (prent)
  Gravures waarbij de afbeelding is gesneden in een koperen plaat. (AAT-Ned)
Verwerving en licentie
Verworven
schenking
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Noord-Holland
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
d/Arch
landmeter, tekenaar

Johannes Dou (I)

Leiden, 1615 – 28 maart 1682
Lees meer
RKD

Trefwoorden