Datering
Vervaardiger Jan Jansz. Dou

't Hoogh-Heemraetschap van de Uytwaterende sluysen in Kennemerlant en de West-Frieslant

Kaartblad van de vierbladskaart van het Hoogheemraadschap van de Uitwaterende Sluizen in Kennemerland en West-Friesland. Op de kaart staat in een cartouche met engelen het wapen van het hoogheemraadschap met ernaast enkele wapens van hoogheemraden en rentmeesters.

Uitgebreide beschrijving

Kaartblad van de vierbladskaart uit 1734. - Titel (gedeelte) boven over de gehele breedte. - Boven in het kaartbeeld de wapens van hoogheemraden, rentmeesters en secretarissen; de drie wapens rechtsboven zijn d.m.v. een inzet in de koperplaat aangepast aan het zittende bestuur. - Linksboven het wapen van het Hoogheemraadschap. - Oosten boven.'T HOOGH-HEEMRAETSCHAP VANDE UYTWATERENDE SLUYSEN IN KENNEMERLANT ENDE WEST-FRIESLANT / [Jan Jansz.Dou, landmeter ; Coenraet Decker, graveur van het kaartbeeld ; Abraham Deur, graveur; van de toponiemen]. - Schaal [ca. 1:60.000]. [Amsterdam : Isaak Tirion, na 1754]. - 1 blad van een kaart bestaande uit 4 bladen kopergravure ; 43 x 56 cm.

Identificatie
Titel
't Hoogh-Heemraetschap van de Uytwaterende sluysen in Kennemerlant en de West-Frieslant
Objectnummer
013105
Objectcategorie
Grafiek
Objecttype
 • waterschapskaart
  Landkaart/topografische kaart van een polder of dijkgebied, meestal gemaakt in opdracht van een waterschap, hoogheemraadschap of dijkgraaf.
 • heraldiek
  Kennisgebied waarin men zich bezighoudt met familiewapens, inclusief hun afbeelding en gebruik, het vaststellen van wie het recht heeft deze te dragen, de genealogie van families met een eigen wapen en het behoud en de interpretatie van heraldische documenten. (AAT)
 • waterschap
  Een Waterschap is een openbaar lichaam welke de waterstaatkundige verzorging van een bepaald gebied ten doel heeft.Waterschappen zijn lichamen, die, onder toezicht van de Provinciale Staten, in een bepaald gebied voor waterlozing en waterkering zorgen.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-7017
Over
Trefwoorden
 • cartografie
  De wetenschap of de kunst van het kaarten maken. (AAT-Ned)
Werk
Breedte
56.0 cm
Hoogte
43.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. Jan Jansz. Dou (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • papier
  Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. Van Dale)
Techniek
 • kopergravure (prent)
  Gravures waarbij de afbeelding is gesneden in een koperen plaat. (AAT-Ned)
Verwerving en licentie
Verworven
aankoop
Copyright
BY-SA
Locaties
 • West-Friesland
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
d/Arch
landmeter, tekenaar

Johannes Dou (I)

Leiden, 1615 – 28 maart 1682
Lees meer
RKD

Trefwoorden