Datering
Vervaardiger Studio Job

Blaker uit de serie Still Life Gold

Blaker uit de serie Still Life Gold. Koninklijke Tichelaar benaderde de ontwerpers met de vraag een aantal traditionele modellen van de fabriek ter discussie te stellen. Smeets en Tynagel keken daarbij kritisch naar de vormgeving, functionaliteit, decoratie en techniek. Uit deze vraag en de erop volgende onderzoeken ontstond de serie Still Life. Studio Job koos hiervoor vijf verschillende objecten die allemaal een symbolische plaats innemen binnen de geschiedenis van het Nederlandse sieraardewerk: de klok, de vaas, de doos, de blaker en het spaarvarken.

Uit de serie Still Life Gold JOB, (handpainted gold). Blaker goudglazuur geheel met de hand beschilderd in blauw.

Identificatie
Titel
Blaker uit de serie Still Life Gold
Objectnummer
B001655
Objectcategorie
Keramiek
Objecttype
 • kandelaar
  Kolom- of balustervormig gestel met verbrede voet en een schaaltje of bekervorm aan de bovenzijde (bobèche) om een kaars op of in te plaatsen. Aan de stam kunnen meer armen zitten voor meer kaarsen.
 • kunstvoorwerp
  Een kunstvoorwerp of kunstwerk is een object, of een concept, of een constellatie, dat kan worden gekenmerkt als kunst.Te gebruiken voor werken van de schone of decoratieve kunsten wanneer hun kwaliteit van afzonderlijk en coherent individueel object wordt benadrukt, bijvoorbeeld met betrekking tot conservering of inventarisatie. Gebruik de term 'kunstwerken' wanneer de esthetische aard van het werk wordt benadrukt. Gebruik 'kunst' met betrekking tot de studie of beoefening van de schone kunsten of de schone en decoratieve kunsten samen. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-18216
Over
Trefwoorden
 • design
  Een onderzoeksopzet beschrijft vooraf de uit te voeren stappen in een wetenschappelijk onderzoek. In het wetenschappelijk onderzoek en -onderwijs is het gebruikelijk over research design te spreken. Ook design of experiment (DOE) wordt gebruikt.Een ontwerp is een beschrijving van iets nieuws of een beschrijving van iets bestaands. Een ontwerp is dus een beschrijving (projectie of model) van de (toekomstige) werkelijkheid.Industriële vormgeving, ook wel industrieel (product) ontwerp, productdesign of (industrial) design genoemd, is het ontwerpen van producten die industrieel in massa- of serieproductie worden vervaardigd. Enkele voorbeelden van dergelijke producten zijn de stofzuiger, het koffiezetapparaat, maar ook de rollator, laptoptassen en bureaustoelen.Onder opmaak (vaak ook met het van het Engels afgeleide lay-out aangeduid) wordt verstaan hoe de opbouw van een (grafisch) ontwerp er visueel uit ziet. Het gaat dan om het lettertype, de positie op de pagina, de indeling in kolommen, waar de afbeeldingen staan, enzovoorts.
Werk
Hoogte
11 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. Studio Job
 2. Job Smeets (ontwerper)
 3. Nynke Tynagel (ontwerper)
 4. Koninklijke Tichelaar Makkum
Datering
Materiaal
 • kleiproduct
Verwerving en licentie
Verworven
bruikleen 7 februari 2008
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Makkum
industrieel ontwerper, meubelontwerper

Job Smeets

Hamont (Hamont-Achel), 19 december 1969

Lees meer
RKD

Trefwoorden