Datering
Maker José Tholen

Gerrit Post, uit de serie Mannen van Urk

Portret vab Gerrit Post (“de Poet”) (1994). Werkt als chauffeur in de visindustrie. Draagt een oorbel met een kotter en een met de Scania Griffioen (hij heeft bij de chauffeursopleiding een rondleiding gehad bij Scania). Draagt oorbellen vanaf een paar maanden, als baby, hele kleintjes (visjes). Toen hij 16 was droeg hij er 4. Nu nog maar 2 i.v.m. zijn werk (bij de visindustrie moeten ze ze afplakken). Heeft een tatoeage: “Poet”. Is Urker gezegde: geld/goud. Overgrootvader en opa noemden ze de poet (die heeft veel poet). Een Urker traditie is dat mannen één of meer gouden oorbellen dragen. Ook had hij een tatoeage ter identificatie: leven met de zee. Veel vissers laten daarnaast hun naam en geboorteplaats op hun lichaam tatoeëren. Als ze na een schipbreuk aanspoelen, kunnen ze zo in hun eigen dorp begraven worden.

Gedetailleerde beschrijving

Kleuren foto c-print op dibond met ophangframe. Gerrit Post (“de Poet”) (1994). Werkt als chauffeur in de visindustrie. Draagt een oorbel met een kotter en een met de Scania Griffioen (hij heeft bij de chauffeursopleiding een rondleiding gehad bij Scania). Draagt oorbellen vanaf een paar maanden, als baby, hele kleintjes (visjes). Toen hij 16 was droeg hij er 4. Nu nog maar 2 i.v.m. zijn werk (bij de visindustrie moeten ze ze afplakken). Heeft een tatoeage: “Poet”. Is Urker gezegde: geld/goud. Overgrootvader en opa noemden ze de poet (die heeft veel poet).

Identificatie
Titel
Gerrit Post, uit de serie Mannen van Urk
Objectnummer
026703
Objectcategorie
Fotocollectie
Objecttype
  • foto
    Niet bewegende afbeeldingen vervaardigd met van stralingsgevoelige materialen (gevoelig voor licht, elektronenstralen of nucleaire straling), met uitzondering van reproductieve afdrukken van documenten en technische tekeningen. Gebruik daarvoor termen, die bijeengebracht zijn onder 'reprografische kopieën'. Foto's kunnen positief of negatief zijn, ondoorschijnend of transparant (in vaktermen: opzicht of doorzicht).
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-104164
Over
Onderwerpen
  • Urk
  • Portret
    Voorstellingen van personen; gebruik 'figuren (voorstellingen)' voor voorstellingen van denkbeeldige of mythologische figuren. (AAT-Ned)
  • Reflectiecollectie
Werk
Breedte
40.0 cm
Hoogte
60.0 cm
Diepte
2.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. José Tholen ()
Datering
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 7 januari 2016
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Amsterdam
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
José Tholen