Datering

Blaker

Blaker van koper

Blaker van koper bestaande uit 2 delen; a, een rechthoekig bakje met in het midden een houder en b, een kaarsenhouder met onderaan een kurk.

Identificatie
Titel
Blaker
Objectnummer
000084
Objectcategorie
Huisraad
Objecttype
  • verlichting
    Van licht voorzien; het licht geven, verschaffen; het licht maken; het van licht voorzien worden, het verlicht worden of zijn; belichting; voorziening van licht; ook: licht, schijnsel; soms ook: wat dient om te verlichten (lichtbronnen), wijze van verlichten. Er kan een onderscheid gemaakt worden tussen natuurlijke en kunstmatige verlichting (kunstlicht). De natuurlijke verlichting van een ruimte kan plaats vinden door een opening in een buitenmuur, venster, lantaarn in een dak ( lantaarn 3) e.d.Kunstmatige verlichting vond ooit plaats met kaarsen en olielampen, in de 19de eeuw met gas en later met elektriciteit. Voor al deze vormen van licht zijn lantaarns en andere elementen gebruikt ( lan-taarn 5). (Haslinghuis)
  • kandelaar
    Kolom- of balustervormig gestel met verbrede voet en een schaaltje of bekervorm aan de bovenzijde (bobèche) om een kaars op of in te plaatsen. Aan de stam kunnen meer armen zitten voor meer kaarsen.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-16254
Werk
Breedte
14.5 cm
Hoogte
5.0 cm
Lengte
22.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • koper
    Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Cu en het atoomnummer 29; het is roodachtig van kleur en is zeer smeedbaar en kneedbaar. Ook te gebruiken voor het metaal wanneer het woirdt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, verschillende voorwerpen en materialen te maken. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
  • kurk
    De buitenste schors van een eik, Quercus suber, die groeit in mediterrane landen. Kurk wordt gebruikt om onder andere stoppen voor flessen en drijflichamen te maken. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Aankoop & Licentie
Verworven
schenking 1949
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Zwartsluis
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden