Datering

Treklamp

Petroleumtreklamp met frame

Petroleumtreklamp met frame (a) van verguld gietijzer met anker en klavermotieven in de zijarmen. Met oliereservoir (c) van koper en gietijzer met daarop een brander van koper met uigezaagde versieringen en op de draaiknop de tekst; KOSMOS BRENNER. Met kap van melkglas (e) en een gewicht (b) en ketting (d) van verguld gietijzer.

Identificatie
Titel
Treklamp
Objectnummer
B001242
Objectcategorie
Huisraad
Objecttype
  • lamp
    Verlichtingsmiddelen met een houder voor de brandstof voor de verlichting, meestal vet of olie. De benaming wordt ook gebruikt voor lampen die met een aparte energiebron zijn verbonden, zoals gas of elektriciteit. (AAT-Ned)
  • verlichting
    Van licht voorzien; het licht geven, verschaffen; het licht maken; het van licht voorzien worden, het verlicht worden of zijn; belichting; voorziening van licht; ook: licht, schijnsel; soms ook: wat dient om te verlichten (lichtbronnen), wijze van verlichten. Er kan een onderscheid gemaakt worden tussen natuurlijke en kunstmatige verlichting (kunstlicht). De natuurlijke verlichting van een ruimte kan plaats vinden door een opening in een buitenmuur, venster, lantaarn in een dak ( lantaarn 3) e.d.Kunstmatige verlichting vond ooit plaats met kaarsen en olielampen, in de 19de eeuw met gas en later met elektriciteit. Voor al deze vormen van licht zijn lantaarns en andere elementen gebruikt ( lan-taarn 5). (Haslinghuis)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-250
Werk
Breedte
33.0 cm
Hoogte
140.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • koper
    Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Cu en het atoomnummer 29; het is roodachtig van kleur en is zeer smeedbaar en kneedbaar. Ook te gebruiken voor het metaal wanneer het woirdt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, verschillende voorwerpen en materialen te maken. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
  • glas (materiaal)
    Een amorfe, anorganische substantie die wordt gemaakt door silica (siliciumdioxide) te fuseren met een basisoxide, meestal transparant maar vaak ook doorschijnend of ondoorschijnend. Kenmerkende eigenschappen zijn de hardheid en stijfheid bij normale temperaturen, de plastische eigenschappen bij verhoogde temperaturen en de weersbestendigheid en bestendigheid tegen de meeste chemische stoffen, behalve waterstoffluoride. Het wordt gebruikt voor zowel gebruiksdoeleinden als decoratieve doeleinden, en kan worden gemaakt in diverse vormen, gekleurd en gedecoreerd. Glas is ontstaan als glazuur in Mesopotamië in ongeveer 3500 v. Chr. De eerste voorwerpen die geheel van glas zijn vervaardigd, dateren van ongeveer 2500 v. Chr. (Project Fotografie)An amorphous, inorganic substance made by fusing silica (silicon dioxide) with a basic oxide; generally transparent but often translucent or opaque. Its characteristic properties are its hardness and rigidity at ordinary temperatures, its capacity for plastic working at elevated temperatures, and its resistance to weathering and to most chemicals except hydrofluoric acid. Used for both utilitarian and decorative purposes, it can be formed into various shapes, colored or decorated. Glass originated as a glaze in Mesopotamia in about 3500 BCE and the first objects made wholly of glass date to about 2500 BCE. (Project Fotografie)Glas is de verzamelnaam voor hard, doorzichtig, niet kristallijn materiaal, bereid uit gesmolten zand, kalk en soda (natriumcarbonaat) of potas (kaliumcarbonaat). Met 'niet kristallijn' wordt bedoeld dat glas een gestolde vloeistof is.
  • gietijzer
    Gietijzer is hard, bros en niet smeedbaar ijzer, verkregen door ruwijzer in een koepeloven te smelten. Soms wordt er kalksteen aan toegevoegd, waardoor het ijzer wordt gezuiverd van zwavel, fosfor e.d.. Het wordt sedert de vijftiende eeuw toegepast. Het gietijzer kreeg vooral in de negentiende eeuw ruime toepassing voor talrijke onderdelen in de bouw, zoals ankerrozetten, goten, kaponderdelen en kolommen, maar ook voor bruggen, grafmonumenten, plantenkassen en zelfs hele gebouwen, zoals het Paleis voor Volksvlijt te Amsterdam (1861). Elementen voor vuurtorens werden eveneens van gietijzer gemaakt en op de bouwplaats gemonteerd. De laatste ijzergieterij van belang in Nederland werd in 1983 gesloten. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Verworven
bruikleen 26 september 1958
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen