Datering

Dijkbewakingslamp

Dit soort lampen werden door de waterschappen in Friesland gebruikt als verlichting bij de dijkbewaking tijdens storm en bij werkzaamheden aan de dijk.

De Dijkbewakingslamp bestaat uit twee delen. Het eerste deel is een dubbele olielamp in een vierkanten glazen huis. Het tweede deel is een groen kleurige driepootsstatief.

Identificatie
Titel
Dijkbewakingslamp
Objectnummer
021787
Objectcategorie
Instrumenten
Objecttype
  • lamp
    Verlichtingsmiddelen met een houder voor de brandstof voor de verlichting, meestal vet of olie. De benaming wordt ook gebruikt voor lampen die met een aparte energiebron zijn verbonden, zoals gas of elektriciteit. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-12225
Over
Onderwerpen
  • Verlichting
    Van licht voorzien; het licht geven, verschaffen; het licht maken; het van licht voorzien worden, het verlicht worden of zijn; belichting; voorziening van licht; ook: licht, schijnsel; soms ook: wat dient om te verlichten (lichtbronnen), wijze van verlichten. Er kan een onderscheid gemaakt worden tussen natuurlijke en kunstmatige verlichting (kunstlicht). De natuurlijke verlichting van een ruimte kan plaats vinden door een opening in een buitenmuur, venster, lantaarn in een dak ( lantaarn 3) e.d.Kunstmatige verlichting vond ooit plaats met kaarsen en olielampen, in de 19de eeuw met gas en later met elektriciteit. Voor al deze vormen van licht zijn lantaarns en andere elementen gebruikt ( lan-taarn 5). (Haslinghuis)
  • Dijkonderhoud
    Het in goede staat houden van een dijk.
Vervaardiging
Datering
Materiaal
  • glas (materiaal)
    Een amorfe, anorganische substantie die wordt gemaakt door silica (siliciumdioxide) te fuseren met een basisoxide, meestal transparant maar vaak ook doorschijnend of ondoorschijnend. Kenmerkende eigenschappen zijn de hardheid en stijfheid bij normale temperaturen, de plastische eigenschappen bij verhoogde temperaturen en de weersbestendigheid en bestendigheid tegen de meeste chemische stoffen, behalve waterstoffluoride. Het wordt gebruikt voor zowel gebruiksdoeleinden als decoratieve doeleinden, en kan worden gemaakt in diverse vormen, gekleurd en gedecoreerd. Glas is ontstaan als glazuur in Mesopotamië in ongeveer 3500 v. Chr. De eerste voorwerpen die geheel van glas zijn vervaardigd, dateren van ongeveer 2500 v. Chr. (Project Fotografie)An amorphous, inorganic substance made by fusing silica (silicon dioxide) with a basic oxide; generally transparent but often translucent or opaque. Its characteristic properties are its hardness and rigidity at ordinary temperatures, its capacity for plastic working at elevated temperatures, and its resistance to weathering and to most chemicals except hydrofluoric acid. Used for both utilitarian and decorative purposes, it can be formed into various shapes, colored or decorated. Glass originated as a glaze in Mesopotamia in about 3500 BCE and the first objects made wholly of glass date to about 2500 BCE. (Project Fotografie)Glas is de verzamelnaam voor hard, doorzichtig, niet kristallijn materiaal, bereid uit gesmolten zand, kalk en soda (natriumcarbonaat) of potas (kaliumcarbonaat). Met 'niet kristallijn' wordt bedoeld dat glas een gestolde vloeistof is.
  • hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
  • ijzer
    Fe. Dichtheid 7,86 kg/m3. Metaal dat in de bouw zeer veel is toegepast, vooral voor het opnemen van trekkrachten in verankeringen, trekstangen e.d.. Het heeft het nadeel dat het sterk kan corroderen (roesten), waarna door volumevermeerdering schade aan bouwdelen kan optreden. Ook gebruikt voor spijkers, hang- en sluitwerk, siersmeedwerk en vele andere doeleinden. In XVII werd vooral vanwege de taaiheid en buigbaarheid veel ijzer uit Zweden betrokken en als zodanig in bestekken vermeld.Kan ook worden gegoten in vormen. Gietijzer bevat 3-5 koolstof, is bros en kan geen trekkrachten opnemen. Smeedijzer bevat ongeveer 0,1 koolstof. IJzer met zeer weinig koolstof wordt staal genoemd.
  • messing
    Legering van koper en zink, z.g. geelkoper. Hiervan werden talloze voorwerpen gegoten, zoals kronen, lezenaars, koorhekken of onderdelen daarvan. Men noemde dit geelgieterswerk. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 1 november 1991
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Volkel
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae