Datering
Maker Bouke Visser

Gording

Aan het maken van de paalweringen heeft Bouke Visser (1857-1925) uit Piaam gewerkt. De initialen B.V. verwijzen daarna. Zijn zoon Willem Visser (1894-1967) was beurtvaarder met het beurtschip dat voer van Bolsward-Workum-Amsterdam. In de tweede wereldoorlog werd het varen te gevaarlijk over de Zuiderzee. Hij transporteerde veel evacuees naar Friesland. Willem Visser legde zich ytoe op het vervoeren van hout afkomstig van de sloop van de lange rijen paalwerken tegen de kust van Friesland. Dit hout werd als brandstof gebruikt. Het stuk gording met jaartal bewaarde hij als aandenken aan zijn vader. Hij kwam het tegen tussen Piaam en Makkum. De dochter Greet Visser, getrouwd met Johannes Idsinga uit Bolsward heeft het stuk hout aan het Zuiderzeemuseum geschonken, nadat het enige tijd op een gevel van een huis had gehangen en vervolgens op een zolder achter bleef.

Gedetailleerde beschrijving

Onderdeel van gording van een dijkbescherming. Het is een rechthoekig stuk hout dat uitgezaagd is en bijgewerkt. De twee kopse kanten zijn afgeschuind. Er is een inscriptie ingekerfd: " 1895. 89 3/10 M / B.V. " Vier gaten voor de ijzeren bouten zijn aanwezig. Er zijn nog twee bouten met een grote platte kop en een bout zonder kop in het hout. Op de achterkant is te zien dat het tegen vertikale palen heeft vastgezeten.

Identificatie
Titel
Gording
Objectnummer
022002
Objectcategorie
Gereedschappen
Objecttype
  • bouwfragment
    Onderdeel van niet te grote omvang van een gebouw dat bij sloop of anderszins vrij is gekomen. Het wordt van waarde geacht voor de bestudering uit architectonisch, bouwhistorisch of ander oogpunt en wordt meestal in een verzameling bewaard. (Haslinghuis)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-7527
Over
Onderwerpen
  • Dijkonderhoud
    Het in goede staat houden van een dijk.
  • Wegenbouw
Werk
Breedte
20.0 cm
Hoogte
10.0 cm
Lengte
103.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. Bouke Visser (vervaardiger)
Datering
Materiaal
  • eikenhout
    Eiken is het hout van de Quercus robur. Het hout is hard en goed bestand tegen water. Het is in Noord-Europa op grote schaal gebruikt in de bouw, voor schepen, meubels en panelen. (Conservation Dictionary)Eikenhout is het hout van de eikenboom. Eikenhout is een zeer duurzame houtsoort met wijde poriën, en met brede glinsterende spiegels wanneer het dosse gezaagd is. Het is belangrijk materiaal voor balken, kappen, kozijnen, deuren, betimmeringen e.d.. Tot in de 17e zeer algemeen toegepast, tegenwoordig door schaarste kostbaar en als timmerhout vrijwel geheel door naaldhout verdrongen. Het laat zich goed besnijden en is daarom geschikt voor het maken van meubels. Voor betimmeringen gebruikte men graag wagenschot en gekloofde planken. Eikenhout werd doorgaans aangeduid naar de plaats van herkomst of naar de doorvoerhaven: bv. Deventer hout, Zutphense planken, Hasselts hout (aangevoerd langs de Overijsselse Vecht), Rijns eiken, Wezels hout (langs de Lippe, Ruhr en Rijn aangevoerd), Brabants hout. Noords eikenhout kwam uit Noord-Duitsland en de Oostzeelanden. In Oost-Nederland werd veel inlands eiken verwerkt. Thans is er in hoofdzaak Frans, Westfaals en Slavonisch eiken in de handel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Verworven
schenking 9 april 1994
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Piaam
  • Makkum
  • Bolsward
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae

Trefwoorden