Datering
Maker Max Fleck

Fragment beschilderde betimmering

Fragment van bedstede of kastwand. Kunstenaars hadden belangstelling voor oude interieurs. Zij gebruikten ze als achtergrond in hun schilderijen. In Edam konden ze terecht bij de bakker. Naast de bakkerswinkel was een stijlkamer ingericht, die de 'Kunstbakkerij' werd genoemd. Als blijk van dank hebben kunstenaars deze schilderingen aangebracht op een van de wanden. Het betreft hier een deel van de betimmering uit de Kunstbakkerij Edam.

Fragment van bedstede of kastwand, twee grenen delen met links en rechts resten van ingelaten scharniertjes; achterzijde deels blank en blauw; voorzijde beschilderd met voorstelling van jongen en meisje. Met geschilderd opschrift: (volgens lit.) Ter herinnering aan vriend Max Fleck. 1896. / met groete aan de Kunstbakkerij. LIJST: Geen

Identificatie
Titel
Fragment beschilderde betimmering
Objectnummer
002115
Objectcategorie
Bouwfragmenten
Objecttype
 • paneel (oppervlak)
  Afzonderlijke delen, segmenten of verdelingen van een oppervlak, vooral wanneer ze dieper liggen dan of uitsteken boven het algemene niveau, of omgeven zijn door een lijst of rand. Algemeen op muren, plafonds en deuren en ook op meubelstukken. (AAT-Ned)
 • bouwfragment
  Onderdeel van niet te grote omvang van een gebouw dat bij sloop of anderszins vrij is gekomen. Het wordt van waarde geacht voor de bestudering uit architectonisch, bouwhistorisch of ander oogpunt en wordt meestal in een verzameling bewaard. (Haslinghuis)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-14540
Over
Onderwerpen
 • Volendam
Werk
Breedte
56.0 cm
Hoogte
190.0 cm
Diepte
2.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
 1. Max Fleck (vervaardiger)
Datering
Materiaal
 • grenenhout
  Grenenhout is een houtsoort dat afkomstig is van de grove den (Pinus silvestris) met roodbruine noesten en jaarringen, harsrijk, vrij duurzaam. Deze houtsoort is voornamelijk uit Scandinavië en de Oostzeelanden ingevoerd. Oorspronkelijk werd het aangeduid als vuren, doordat de grove den in Noorwegen furuen wordt genoemd. Het hout van de zilverspar (granen) wordt sinds de 17e eeuw in Nederland vuren genoemd, dat van de grove den grenen. Deze verwarrende naamsverwisseling dient bij het lezen van oude bronnen terdege in de gaten gehouden te worden. (Haslinghuis)
 • verf
  Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Techniek
 • geschilderd
  Schilderen: oppervlakkige behandeling, bestaande uit het aanbrengen van één of meer verflagen.
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 21 maart 1950
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Enkhuizen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Picturae , Wim Zandbergen
schilder

Max Fleck

Stargard bei Danzig (Pommern), 6 juni 1870
Lees meer
RKD