Datering
Maker José Tholen

Klaas Brands, uit de serie Mannen van Urk

Portret van Klaas Brands (1961). Is visser. Draagt een oorbel van de vuurtoren van Urk en het vissersmomument (laten maken). Hij draagt een oorbel vanaf zijn 12e. Op zijn 17e kreeg hij een nieuwe. Tatoeage: heel kleine zelfgemaakte. Hij is trots op Urk. Vertelt dat Urk 18 hobbyvoetbalteams heeft die tegen elkaar spelen (dit omdat ze geen tijd hebben om uit te spelen). Twee keer per jaar komen ze met de vissersboten op Urk aan. De vrouwen staan dan te wachten. Dit is heel bijzonder voor hen. Op Urk wordt vaak ’s middags warm gegeten. Dit stamt ook van vroeger. De mannen kwamen dan van de scheepswerf om tussen de middag thuis te eten. Een Urker traditie is dat mannen één of meer gouden oorbellen dragen. Ook had hij een tatoeage ter identificatie: leven met de zee. Veel vissers laten daarnaast hun naam en geboorteplaats op hun lichaam tatoeëren. Als ze na een schipbreuk aanspoelen, kunnen ze zo in hun eigen dorp begraven worden.

Gedetailleerde beschrijving

Kleuren foto c-print op dibond met ophangframe. Klaas Brands (1961). Is visser. Draagt een oorbel van de vuurtoren van Urk en het vissersmomument (laten maken). Hij draagt een oorbel vanaf zijn 12e. Op zijn 17e kreeg hij een nieuwe. Tatoeage: heel kleine zelfgemaakte. Hij is trots op Urk. Vertelt dat Urk 18 hobbyvoetbalteams heeft die tegen elkaar spelen (dit omdat ze geen tijd hebben om uit te spelen). Twee keer per jaar komen ze met de vissersboten op Urk aan. De vrouwen staan dan te wachten. Dit is heel bijzonder voor hen. Op Urk wordt vaak ’s middags warm gegeten. Dit stamt ook van vroeger. De mannen kwamen dan van de scheepswerf om tussen de middag thuis te eten.

Identificatie
Titel
Klaas Brands, uit de serie Mannen van Urk
Objectnummer
026702
Objectcategorie
Fotocollectie
Objecttype
  • foto
    Niet bewegende afbeeldingen vervaardigd met van stralingsgevoelige materialen (gevoelig voor licht, elektronenstralen of nucleaire straling), met uitzondering van reproductieve afdrukken van documenten en technische tekeningen. Gebruik daarvoor termen, die bijeengebracht zijn onder 'reprografische kopieën'. Foto's kunnen positief of negatief zijn, ondoorschijnend of transparant (in vaktermen: opzicht of doorzicht).
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-104163
Over
Onderwerpen
  • Urk
  • Portret
    Voorstellingen van personen; gebruik 'figuren (voorstellingen)' voor voorstellingen van denkbeeldige of mythologische figuren. (AAT-Ned)
  • Reflectiecollectie
Werk
Breedte
40.0 cm
Hoogte
60.0 cm
Diepte
2.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. José Tholen ()
Datering
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 7 januari 2016
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Amsterdam
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
José Tholen