Datering
Maker José Tholen

André Romkes, uit de serie Mannen van Urk

Portret van André Romkes (1964). Werkt op werf. Oorbel: kotter. Heeft hij ooit van zijn zoon gekregen die hem een aantal jaar gedragen had en niet meer wilde. Omdat hij van zijn zoon is, doet hij hem niet meer uit (al 20 jaar). Draagt oorbel vanaf toen hij ca. 25 was. Klein ringetje toen, het leek hem stoer. Hij zat toen bij de buurvrouw en die zei ik denk niet dat jij dat durft. Ze heeft toen ter plekke met een kurk erachter een gaatje geprikt. Tatoeage: kleine zelfgemaakte (met passer) van toen hij 13 was en op de LTS zat. De andere is gemaakt door een vriend met een eigen tatoeëersetje. Hij was proefkonijn. Een Urker traditie is dat mannen één of meer gouden oorbellen dragen. Ook had hij een tatoeage ter identificatie: leven met de zee. Veel vissers laten daarnaast hun naam en geboorteplaats op hun lichaam tatoeëren. Als ze na een schipbreuk aanspoelen, kunnen ze zo in hun eigen dorp begraven worden.

Gedetailleerde beschrijving

Kleuren foto c-print op dibond met ophangframe. André Romkes (1964). Werkt op werf. Oorbel: kotter. Heeft hij ooit van zijn zoon gekregen die hem een aantal jaar gedragen had en niet meer wilde. Omdat hij van zijn zoon is, doet hij hem niet meer uit (al 20 jaar). Draagt oorbel vanaf toen hij ca. 25 was. Klein ringetje toen, het leek hem stoer. Hij zat toen bij de buurvrouw en die zei ik denk niet dat jij dat durft. Ze heeft toen ter plekke met een kurk erachter een gaatje geprikt. Tatoeage: kleine zelfgemaakte (met passer) van toen hij 13 was en op de LTS zat. De andere is gemaakt door een vriend met een eigen tatoeëersetje. Hij was proefkonijn.

Identificatie
Titel
André Romkes, uit de serie Mannen van Urk
Objectnummer
026697
Objectcategorie
Fotocollectie
Objecttype
  • foto
    Niet bewegende afbeeldingen vervaardigd met van stralingsgevoelige materialen (gevoelig voor licht, elektronenstralen of nucleaire straling), met uitzondering van reproductieve afdrukken van documenten en technische tekeningen. Gebruik daarvoor termen, die bijeengebracht zijn onder 'reprografische kopieën'. Foto's kunnen positief of negatief zijn, ondoorschijnend of transparant (in vaktermen: opzicht of doorzicht).
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-104158
Over
Onderwerpen
  • Urk
  • Portret
    Voorstellingen van personen; gebruik 'figuren (voorstellingen)' voor voorstellingen van denkbeeldige of mythologische figuren. (AAT-Ned)
  • Reflectiecollectie
Werk
Breedte
40.0 cm
Hoogte
60.0 cm
Diepte
2.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. José Tholen ()
Datering
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 7 januari 2016
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Amsterdam
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
José Tholen