Datering
Vervaardiger Hella Jongerius

Kandelaar

1999 B-Servies Koninklijke Tichelaar. Hella Jongerius maakte voor Koninklijke Tichelaar het porseleinen B-servies, waarvoor ze zich inspireerde op tweede keus producten met een kleine fabricagefout, zoals die zo vaak in de fabrieksoutlets te vinden zijn. Ze tartte zelfs de kwaliteitsmeesters door halffabrikaten bewust op een 'te hoge' temperatuur te laten afbakken, waardoor intrigerende vervormingen en toevallige kleuren materiaaleffecten ontstonden. De B-set is bijzonder omdat Jongerius niet streeft naar perfectie. Het handgemaakte servies is niet allemaal strak rond, maar vertoont oneffenheden. Tichelaar: ,,Jongerius is trouw aan de kunst van de imperfectie. Dat maakt haar werk heel bijzonder.'' De ontwerper zegt zelf over haar werk: ,,Ik probeer producten te maken waar je echt van houdt, die je je hele leven bij je wilt hebben en die je later aan je familie wil doorgeven.'' Zij heeft een hekel aan de vluchtigheid van het design. ,,De mensen hebben genoeg van vernieuwing en wachten op zinvolle objecten. Op dingen waaraan je gehecht raakt.''

Kandelaar van wit geglazuurd aardewerk uit de B-set. Een deel van de onderkant is niet geglazuurd en daardoor crème van kleur.Uit de NON-Temporary collectie.

Identificatie
Titel
Kandelaar
Objectnummer
B001661
Objectcategorie
Keramiek
Objecttype
 • kandelaar
  Kolom- of balustervormig gestel met verbrede voet en een schaaltje of bekervorm aan de bovenzijde (bobèche) om een kaars op of in te plaatsen. Aan de stam kunnen meer armen zitten voor meer kaarsen.
 • kunstvoorwerp
  Een kunstvoorwerp of kunstwerk is een object, of een concept, of een constellatie, dat kan worden gekenmerkt als kunst.Te gebruiken voor werken van de schone of decoratieve kunsten wanneer hun kwaliteit van afzonderlijk en coherent individueel object wordt benadrukt, bijvoorbeeld met betrekking tot conservering of inventarisatie. Gebruik de term 'kunstwerken' wanneer de esthetische aard van het werk wordt benadrukt. Gebruik 'kunst' met betrekking tot de studie of beoefening van de schone kunsten of de schone en decoratieve kunsten samen. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-18223
Over
Trefwoorden
 • design
  Een onderzoeksopzet beschrijft vooraf de uit te voeren stappen in een wetenschappelijk onderzoek. In het wetenschappelijk onderzoek en -onderwijs is het gebruikelijk over research design te spreken. Ook design of experiment (DOE) wordt gebruikt.Een ontwerp is een beschrijving van iets nieuws of een beschrijving van iets bestaands. Een ontwerp is dus een beschrijving (projectie of model) van de (toekomstige) werkelijkheid.Industriële vormgeving, ook wel industrieel (product) ontwerp, productdesign of (industrial) design genoemd, is het ontwerpen van producten die industrieel in massa- of serieproductie worden vervaardigd. Enkele voorbeelden van dergelijke producten zijn de stofzuiger, het koffiezetapparaat, maar ook de rollator, laptoptassen en bureaustoelen.Onder opmaak (vaak ook met het van het Engels afgeleide lay-out aangeduid) wordt verstaan hoe de opbouw van een (grafisch) ontwerp er visueel uit ziet. Het gaat dan om het lettertype, de positie op de pagina, de indeling in kolommen, waar de afbeeldingen staan, enzovoorts.
Werk
Breedte
16 cm
Hoogte
20 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Vervaardiger
 1. Hella Jongerius (ontwerper)
 2. Koninklijke Tichelaar Makkum
Datering
Materiaal
 • kleiproduct
Verwerving en licentie
Verworven
bruikleen 7 februari 2008
Copyright
BY-SA
Locaties
 • Makkum
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen
ontwerper, meubelontwerper, textielontwerper

Hella Jongerius

Vleuten-De Meern, 30 mei 1963
Lees meer
RKD

Trefwoorden