Datering

Nachtkastje in Willem III stijl

Nachtkastje in Willem III stijl. Geheel in mahonie met wit marmeren blad.

Kastje met marmer bovenblad, een deurtje daarboven een laadje met koperen knopjes. Gefineerd met mahoniehout.

Identificatie
Titel
Nachtkastje in Willem III stijl
Objectnummer
023671
Objectcategorie
Meubilair
Objecttype
  • slaapkamermeubilair
  • kast (meubilair)
    Bergplaats, meestal afgesloten met een of meer deuren, losstaand of ingebouwd. (Haslinghuis)Meubelstuk om alle mogelijke zaken in op te bergen. Staat veelal op poten of een voetlijst, heeft een of meer deuren en aan de binnenzijde legplanken, laden of een kledingrek. Kasten in kerken en kloosters kunnen deel uitmaken van de kerk- of klooster-geschiedenis, vanwege functie en gebruik. (Religieus Erfgoedthesaurus)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-17977
Werk
Breedte
40.5 cm
Hoogte
78 cm
Diepte
35 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Materiaal
  • hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
  • marmer
    marmer: natuursteen waarvan de grondmassa en het bindmiddel in hoofdzaak bestaan uit kalkverbindingen, tevens zijnde een metamorfe natuursteen. Polijstbare kalkstenen worden in de natuursteenhandel ook vaak marmer genoemd.
Aankoop & Licentie
Verworven
schenking 30 mei 2007
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Volendam
  • Wassenaar
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden