Datering
Maker Onbekend

Gedenkpenning op de landing van koning - stadhouder Willem III in Torbay.

IJzeren gedenkpenning op de landing in 1688 van stadhouder - koning Willem III in Torbay, Engeland. VZ: staande Nederlandse Maagd met vrijheidshoed en speer leunend op een altaar met een bijbel. In het midden een oranjeboom. Rechts een sokkel met opschrift. KZ: Nederlandse leeuw met pijlenbundel bij een kanon en een bijbel. Op de achtergrond een gezicht op Torbay.
Stadhouder Willem III (1650-1702) trouwde met Maria Stuart, dochter van koning Jacobus II van Engeland. Voortdurend stond Willem III in verbinding met verschillende personen in Engeland, die tegen Jacobus II in oppositie waren en hetm ten slotte uitnodigden naar Engeland over te komen om de vrijheden en het Protestantisme te redden. De Staten-Generaal gaven hun toestemming en zo werd een vloot gevormd die op 14 nov. 1688 landde bij Torbay. Het leger onder Marlborough liep vrijwel direct over en Jacobus II nam de wijk naar Frankrijk. het Engelse parlement aanvaardde toen Willem III en Maria Stuart als koning en koningin van Engeland.

Identificatie
Titel
Gedenkpenning op de landing van koning - stadhouder Willem III in Torbay.
Objectnummer
FSM-MP-229
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000011539
Over
Onderwerpen
  • Torbay
Werk
Breedte
cm
Hoogte
cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • IJzer
    Fe. Dichtheid 7,86 kg/m3. Metaal dat in de bouw zeer veel is toegepast, vooral voor het opnemen van trekkrachten in verankeringen, trekstangen e.d.. Het heeft het nadeel dat het sterk kan corroderen (roesten), waarna door volumevermeerdering schade aan bouwdelen kan optreden. Ook gebruikt voor spijkers, hang- en sluitwerk, siersmeedwerk en vele andere doeleinden. In XVII werd vooral vanwege de taaiheid en buigbaarheid veel ijzer uit Zweden betrokken en als zodanig in bestekken vermeld.Kan ook worden gegoten in vormen. Gietijzer bevat 3-5 koolstof, is bros en kan geen trekkrachten opnemen. Smeedijzer bevat ongeveer 0,1 koolstof. IJzer met zeer weinig koolstof wordt staal genoemd.
  • Metaal
    Alle leden van een grote groep stoffen die meestal een kenmerkende glans vertonen. Het zijn goede geleiders van elektriciteit en warmte, ze zijn ondoorschijnend, kunnen smelten en zijn meestal pletbaar of kneedbaar. (Project Fotografie)Any of a large group of substances that typically show a characteristic luster, are good conductors of electricity and heat, are opaque, can be fused, and are usually malleable or ductile. (Project Fotografie)Een metaal is een materiaal dat in vaste vorm kristallijn is, ondoorzichtig, smeedbaar, pletbaar en een goede geleider van warmte en stroom. (Conservation Dictionary)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA