Datering
Maker Repko

Gedenkpenning van de zeilvereniging Zevenwolden te Lemmer.

Gedenkpenning. Ovaal van vorm. VZ: afbeelding van een Lemsteraak met visserijnummer LE 2. Omschrift: '125 jaar W.S.V. Zevenwolden'. In de golven twee vissen en 'Lemmer / 1865-1990'. KZ: vignet van de Friesland Bank en 'Friesland Bank'.

Identificatie
Titel
Gedenkpenning van de zeilvereniging Zevenwolden te Lemmer.
Objectnummer
FSM-1991-327
Objecttype
 • Gedenkpenningen
  Algemene benaming voor een penning, geslagen ter gelegenheid van een bijzondere gebeurtenis (AAT-Ned)
 • Penningen
  Oude term voor muntstuk. Tegenwoordig de algemene benaming voor een op een muntstuk gelijkend voorwerp dat in woord en beeld herinnert aan bijvoorbeeld een bepaalde gebeurtenis (gedenkpenning), aan een speciale devotie (devotiepenning) of dient als teken van lidmaatschap (verenigingspenning).
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000007680
Over
Onderwerpen
 • Lemsteraken
  Nederlands vissersvaartuig genoemd naar de Friese stad Lemmer. Het werd gebruikt voor de visserij op de Zuiderzee met staande netten, kuil en sleepnetten en met hoekwant. Zij vervoerden ook mosselzaad naar Zeeland en werden daar eveneens gebruikt voor de mosselkweek en het transport van mosselen naar België. De kop was vol en hoog, het achterschip lager en rechter. Het was op een kiel gebouwd. De eerste Lemmeraak werd in 1876 te Lemmer gebouwd. Na 1870 werd een aantal schepen tot jacht verbouwd. (aatned.nl)
 • Zevenwolden
 • Lemmer
Werk
Breedte
6.0 cm
Hoogte
7.0 cm
Lengte
cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Repko
Datering
Materiaal
 • Messing
  Legering van koper en zink, z.g. geelkoper. Hiervan werden talloze voorwerpen gegoten, zoals kronen, lezenaars, koorhekken of onderdelen daarvan. Men noemde dit geelgieterswerk. (Haslinghuis)
 • Metaal
  Alle leden van een grote groep stoffen die meestal een kenmerkende glans vertonen. Het zijn goede geleiders van elektriciteit en warmte, ze zijn ondoorschijnend, kunnen smelten en zijn meestal pletbaar of kneedbaar. (Project Fotografie)Any of a large group of substances that typically show a characteristic luster, are good conductors of electricity and heat, are opaque, can be fused, and are usually malleable or ductile. (Project Fotografie)Een metaal is een materiaal dat in vaste vorm kristallijn is, ondoorzichtig, smeedbaar, pletbaar en een goede geleider van warmte en stroom. (Conservation Dictionary)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA