Datering
Maker Onbekend

Console in Lodewijk XVI-stijl.

Houten console, uitgevoerd in Lodewijk XVI-stijl. aan de zijkanten spiraalvormen die eindigen in een rozet. Op de voorkant acanthusloof, aan de onderzijde eindigend in een pijnappel. De console is wit geschilderd.
De herkomst van de concole is niet bekend.

Identificatie
Titel
Console in Lodewijk XVI-stijl.
Objectnummer
FSM-C-078
Objecttype
  • Consoles
    Kraagsteen of houten kraagstuk dat dient om een balk, kroonlijst, boog of beeld te ondervangen. Niet zelden versierd met beeldhouwwerk: een of meer koppen (middeleeuwen) of voluut- of S-vorm (renaissance).
  • Bouwmateriaal
    Bouwmaterialen zijn organische en anorganische materialen die worden gebruikt bij de bouw en later herstel of onderhoud van gebouwen. (Conservation Dictionary)Stof, natuurlijk of kunstmatig vervaardigd, geschikt en gebruikt voor de constructie, beschutting en versiering van een gebouw. Allereerst behoren tot de bouwmaterialen: hout, (natuur- en bak)steen, beton, kalk, zand, cement, leien, dakpannen en andere gebakken materialen, ijzer en staal, lood en zink en vervolgens glas, gips, pleister, verf, tegels en kunststoffen. Tot in XIX werden alle materialen met de hand gevormd en bewerkt, sedertdien toenemend industrieel en machinaal. Bouwmaterialen worden vaak over grote afstanden vervoerd, vroeger in hoofdzaak over water. (Haslinghuis)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000009695
Werk
Breedte
12.0 cm
Hoogte
49.0 cm
Lengte
17.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA