Datering
Maker Onbekend

Drie fauteuils en twee korenaarsstoelen in Lodewijk XVI - Empire stijl.

Drie fauteuils en twee korenaarsstoelen in overgangsstijl: Lodewijk XVI - Empire. Gecanneleerde poten. De stoelen zijn hersteld (zittingen) en opnieuw bekleed. Opvallend is dat de stoelen niet met pen-en-gatverbindingen zijn gemaakt.

Identificatie
Titel
Drie fauteuils en twee korenaarsstoelen in Lodewijk XVI - Empire stijl.
Objectnummer
FSM-1982-372
Objecttype
  • Stoelen
    Meubel met poten en een rugleuning waarop één persoon kan zitten. (ABR)
  • Meubels
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000001148
Over
Onderwerpen
  • Empire
    Bouwtrant die in XVIII in Engeland onder de regering van George i-iv van Hannover (1714-1830) overheersend was. Ten dele vertoont deze stijl nog de invloed van Christopher Wren, voor het overige in monumentale gebouwen en landhuizen enz. die van Palladio (het Palladianisme, Palladiostijl). Stadswoonhuizen en wijken van Londen vertegenwoordigen deze stijl in versoberde en comfortabele vormen. Daarnaast is de aanleg en opbouw van de stad Bath (1754 door vader en zoon Wood) een voorbeeld van grootscheeps urbanisme. (Haslinghuis)De Empire stijl is een neoclassicistische stijl die tegen 1800 tot bloei komt. Het is in hoofdzaak een decoratieve stijl waarvan de architectuur motieven heeft overgenomen. We zien Egyptische invloeden zoals bijvoorbeeld sfinxen, kariatiden, palmetten en rozetten. (Haslinghuis)De Lodewijk XV-stijl of Rococo is voornamelijk een interieurkunst waarin stucwerkplafonds, betimmeringen en wandbekleding één geheel vormen. Kenmerkend zijn de lichtere ornamenten en de elegante, speelse decoratie. Er is een voorkeur voor asymmetrische, zwierige vormgeving en lichte (pastel)kleuren. Het centrale decoratieve element is de roccaille, een asymmetrisch schelpachtig, aan rotsvormen ontleend siermotief. (Bouwstijlen in Nederland 1040-1940 / Roland Blijdestijn, Ronald Stenvert, 2000)
  • Lodewijk XVI-stijl
    De Lodewijk XVI-stijl wordt gekenmerkt door een elegante decoratie. De vorm is strakker dan tijdens de Lodewijk XV-stijl. In de gevels worden opnieuw de klassieke orden toegepast. De ornamenten worden weer symmetrisch en er is een grote voorliefde voor klassieke motieven als pilasters, frontons, vazen en festoenen. Onder invloed van de opgravingen in Pompeï en Herculaneum (begonnen in 1738) kwamen daar rond 1800 motieven bij als lauwerkransen, medaillons en guirlandes in de vorm van draperieën. De Egyptische veldtocht van Napoleon (1798) leidde tot de introductie van elementen als papyruszuilen, sfinxen en palmetten. (Bouwstijlen in Nederland 1040-1940 / Roland Blijdestijn, Ronald Stenvert, 2000)
Werk
Breedte
cm
Hoogte
90.0 cm
Lengte
cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden

Reacties

  • Alie 2 maanden geleden

    Ik bezit 6 van deze stoelen 2 met en 4 zonder leuning.
    En een tafel.
    Hangt er een prijs kaartje aan deze stoelen.

    Graag hoor ik het..