Datering
Maker Steven en Hendrik Reitsma

S. en H. Reitsma, Sneek - zilveren suikerpot, versierd in Lodewijk XVI-stijl.

Zilveren suikerpot. Balustervormig. Met twee gezaagde oren. Gegoten. Met deksel. De pot is in Lodewijk XVI-stijl versierd met guirlandes, medaillons en bladmotieven. Enkele guirlandes ontbreken, evenals de houten dekselknop.
Steven Reitsma. Geboren te Sneek op 19 dec. 1862 en aldaar overleden op 15 dec. 1948. Hendrik Reitsma. Geboren te Sneek op 4 juli 1870 en te Deventer overleden op 2 mei 1916. Beide zijn het zoons van Tjitte Reitsma (1821-1904) en Froukje Posthumus, en kleinkinderen van zilversmid Steven Tjittes Reitsma uit Lemmer, later Sneek. Steven Reitsma was de vader en Hendrik Reitsma was de oom van de schenkster.
literatuur: - Jaarboek Fries Scheepvaart Museum 1981, p. 23 - Jaarboek Fries Scheepvaart Museum 1983, p. 29

Identificatie
Titel
S. en H. Reitsma, Sneek - zilveren suikerpot, versierd in Lodewijk XVI-stijl.
Objectnummer
FSM-1981-410
Objecttype
  • Suikerpotten
    Potten met deksels voor het bewaren en serveren van suiker; worden vaak gemaakt als set met één of twee theebusjes. Soms bevatten ze een suikerschep voor het opdienen. (AAT-Ned)
  • Potten
    Houders in allerlei grootte en vorm, maar meestal rond, hoofdzakelijk gebruikt voor huishoudelijke doeleinden. Ze zijn er ook van metaal. (AAT-Ned)
  • Serviezen
    Groepen van bij elkaar passende stellen tafelgerei om een maaltijd te serveren voor een aantal aanzittenden. (AAT-Ned)Serviesgoed is de verzamelnaam voor alle eetgerei (uitgezonderd het couvert) dat van porselein, aardewerk of een ander materiaal is gemaakt, zoals borden en bekers. Met name in het verleden werd serviesgoed ook wel gemaakt van bijvoorbeeld hout, metaal, glas of steen.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000009707
Over
Onderwerpen
  • Neostijlen
    Neostijlen zijn bouwstijlen waarin wordt teruggegrepen op de oude architectuur van de gotiek, de renaissance en de barok. Men spreekt ook van revivalarchitectuur. Het tijdperk van de neostijlen brak aan na ca. 1815. Naar believen werden elementen uit de oude architectuur toegepast, soms zelfs gecombineerd in een enkel gebouw (dit was vooral het geval bij het zogenaamde eclecticisme).
Werk
Breedte
14.5 cm
Hoogte
17.5 cm
Lengte
cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Steven en Hendrik Reitsma
Datering
Materiaal
  • Zilver
    Pure metallic element having symbol Ag and atomic number 47; a malleable, ductile, white metal with characteristic sheen, considered a precious metal. Silver is widely distributed throughout the world, occurring rarely as metallic silver (in Peru, Norway) but more often as silver-gold alloys and silver ore. Today silver is obtained as a byproduct in the refinement of gold, lead, copper, or zinc ores. Silver was smelted from the ore galena as early as 3800 BCE. As a pure metal, silver is second to gold in malleability and ductility, can be polished to a highly reflective surface, and used -- typically in an alloy, in jewelry, coinage, photography, mirrors, electrical contacts, and tableware. (Project Fotografie)Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Ag en het atoomnummer 47. Het metaal is smeedbaar, vervormbaar en wit van kleur met een kenmerkende glans en wordt als edel beschouwd. Ook te gebruiken voor dit metaal wanneer het wordt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, diverse voorwerpen en materialen te maken. (Archeological Base Register, RCE corporate website)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden