Datering
Maker Bernardus Jacobus Nieubuur

Bernardus Jacobus Nieubuur, Leeuwarden - Theebus, 1725.

Theebus in vaasvorm. Op voet en buik verticale knorren. Langs de bovenrand acanthusbladeren. Op het deksel eveneens knorren en acanthusloof. Het deksel wordt bekroond door een knopje. Het geheel is uitgevoerd in Lodewijk XIV-stijl.
Bernardus Jacobus Nieubuur. Gedoopt Leeuwarden 3 mei 1682. Zoon van Jacob Joris, ordinaris bode van Gedeputeerde Staten, en Jacke Bartels. Trouwde in 1711 met Marijke Sandra (of Sanders). Meester in 1710. Overleden in 1726 en op 29 mei 1726 begraven. Woonde op de Koornmarkt te Leeuwarden.

Identificatie
Titel
Bernardus Jacobus Nieubuur, Leeuwarden - Theebus, 1725.
Objectnummer
FSM-1989-919
Objecttype
  • Theebussen
    Een theebus is een voorraaddoos of bus om thee in te bewaren. De thee kan zowel los als in zakjes in de theebus bewaard worden. Een opvolger van de oude theebus is de moderne theedoos, waarin theezakjes bewaard kunnen worden. Oudere theebussen bestaan vaak uit een doos met daarin twee aparte doosje en daartussen een glas of schaaltje. De thee werd dan uit de twee kleine doosjes geschept en in het glaasje of schaaltje gemengd. Dit was ook een essentieel onderdeel van het uitserveren van de thee. Hierna kon de thee in een theepot of -glas met heet water overgoten worden. Een andere mogelijkheid voor het mengen van melanges was het bezit van meerdere theebussen, waarvan er dan één diende om de juiste melange te kunnen mengen. Andere oude theebussen werden alleen gebruikt om de thee in te bewaren. De kwaliteit van thee vermindert snel wanneer de bladeren worden blootgesteld aan lucht en daglicht. Om deze reden werd de thee bij voorkeur in afgesloten kistjes of blikken bewaard. Omdat thee voor de jaren 1800 nog zeer duur was werden er vaak zeer mooie zilveren of porseleinen theebussen voor gemaakt. Hierbij werden niet zelden de familiewapens op de theebussen aangebracht om de rijkdom van de familie te tonen. (Wikipedia)
  • Bussen
    doos van blik, ijzer, koper enz., meest cilindervormig en meer hoog dan breed, geschikt om iets, bv. kruidenierswaren (zoals koffie, thee, suiker, cacao), kolen, melk, verf, in te bewaren of te vervoeren, m.n. doos van blik om verduurzaamde spijzen of dranken in te bewaren. (Van Dale)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000006778
Over
Onderwerpen
  • Lodewijk XVI-stijl
    De Lodewijk XVI-stijl wordt gekenmerkt door een elegante decoratie. De vorm is strakker dan tijdens de Lodewijk XV-stijl. In de gevels worden opnieuw de klassieke orden toegepast. De ornamenten worden weer symmetrisch en er is een grote voorliefde voor klassieke motieven als pilasters, frontons, vazen en festoenen. Onder invloed van de opgravingen in Pompeï en Herculaneum (begonnen in 1738) kwamen daar rond 1800 motieven bij als lauwerkransen, medaillons en guirlandes in de vorm van draperieën. De Egyptische veldtocht van Napoleon (1798) leidde tot de introductie van elementen als papyruszuilen, sfinxen en palmetten. (Bouwstijlen in Nederland 1040-1940 / Roland Blijdestijn, Ronald Stenvert, 2000)
Werk
Breedte
cm
Hoogte
14.0 cm
Lengte
cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Bernardus Jacobus Nieubuur
Datering
Materiaal
  • Zilver
    Pure metallic element having symbol Ag and atomic number 47; a malleable, ductile, white metal with characteristic sheen, considered a precious metal. Silver is widely distributed throughout the world, occurring rarely as metallic silver (in Peru, Norway) but more often as silver-gold alloys and silver ore. Today silver is obtained as a byproduct in the refinement of gold, lead, copper, or zinc ores. Silver was smelted from the ore galena as early as 3800 BCE. As a pure metal, silver is second to gold in malleability and ductility, can be polished to a highly reflective surface, and used -- typically in an alloy, in jewelry, coinage, photography, mirrors, electrical contacts, and tableware. (Project Fotografie)Te gebruiken voor het zuivere metaalelement met het symbool Ag en het atoomnummer 47. Het metaal is smeedbaar, vervormbaar en wit van kleur met een kenmerkende glans en wordt als edel beschouwd. Ook te gebruiken voor dit metaal wanneer het wordt bewerkt en gevormd om, meestal in combinatie met andere stoffen, diverse voorwerpen en materialen te maken. (Archeological Base Register, RCE corporate website)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA