Datering
Maker Jan van Nijs

Deur in Lodewijk XV-stijl, afkomstig uit Kleinzand 8 te Sneek.

Deur met snijwerk in Lodewijk XV-stijl (rococo). Het deurpaneel is omgeven door een geprofileerde rechthoekige lijst. De vier hoeken daarvan zij voorzien van C.-vormige bladornamentjes. Aan de bovenzijde houtsnijwerk in de vorm van twee tegenover elkaar geplaatste en in elkaar overlopende C-vormige bladkrullen. Daarin is een hondje gesneden. Onder een dito krul met bloemvormige versieringen.
De deur is afkomstig uit het pand Kleinzand 8 te Sneek. De vervaardiger van het houtsnijwerk is onbekend. Het is ontstaan onder invloed van het houtsnijwerk in het Sneker raadhuis (1761-1762) waaraan Johann Georg Hempel werkte. Navolgers van Hempel waren zijn in Sneek woonachtige bazen Gerrit Gorp (1729-1805, maar in 1786 uit Sneek vertrokken) en Jan van Nijs (? - 1780) en verder Pytter Jacobs van Wijk (1744-1817) en in mindere mate Mathijs Ankringa (1754-1814). Het snijwerk aan de deur is toe te schrijven aan Jan van Nijs. Jan van Nijs is niet gedoopt in Sneek. Toen hij in 1750 trouwde met Uikljen Claes waren zijn 'beide van Sneek'. In 1757 nam hij de zaak van beeldhouwer Gerben Jelles Nauta over. Van Jan van Nijs is werk bekend aan het stadhuis van Sneek (natuursteen), de kerk van Abbega, het raadhuis van Sloten en het raadhuis van Bolsward. Hij overleed in 1780.
literatuur: - Sneeker Nieuwsblad 23 maart 1964 - S. ten Hoeve, Rococo in Friesland (Leeuwarden, 1991), pp. 29-31 en 36.

Identificatie
Titel
Deur in Lodewijk XV-stijl, afkomstig uit Kleinzand 8 te Sneek.
Objectnummer
FSM-C-094
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000009589
Over
Onderwerpen
  • Sneek
Werk
Breedte
97.0 cm
Hoogte
198.0 cm
Lengte
cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Jan van Nijs
Datering
Materiaal
  • Hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA