Datering
Maker Onbekend

Gedenksteen, afkomstig van aardappelhandel Lodewijk aan de Pampuskade te Sneek.

Gedenksteen. Opschrift: "10 november 1954".
De steen is afkomstig van het pand Pampuskade 14 te Sneek, waar aardappelhandel Lodewijk een bedrijf had. De wijk Het Eiland was na de oorlog bedoeld om wonen en werken dicht bij elkaar te brengen: er werden woningen gebouwd en fabrieken. In de loop de tijd zijn alle bedrijven verdwenen. De aardappelhandel was het eerste bedrijf dat zich op het eiland vestigde.

Identificatie
Titel
Gedenksteen, afkomstig van aardappelhandel Lodewijk aan de Pampuskade te Sneek.
Objectnummer
FSM-2007-042
Objecttype
 • Gedenkstenen
  Gedenkstenen zijn kunstmatig bewerkte stenen, aangebracht of opgesteld ter nagedachtenis hetzij van een persoon hetzij van een gebeurtenis. Deze stenen kunnen ook betrekking hebben op de lotgevallen van een huis, zoals brand of herstel. (Van Dale)Steen met gebeitelde versiering en/of tekst, aangebracht of opgericht ter gedachtenis aan een persoon of een historische gebeurtenis.
 • Gevelstenen
  Gevelstenen zijn stenen platen of blokken die in de gevel zijn aangebracht. In bijzondere gevallen is een gevelsteen als sluitsteen toegepast of in een deel van een gevelversiering opgenomen, bijvoorbeeld in de vorm van een cartouche. In de middeleeuwen was de gevelsteen meestal in het boogveld boven de ingang geplaatst. Vanaf de 16de eeuw komen gevelstenen in het fries boven de pui of in de geveltop voor.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000020789
Over
Onderwerpen
 • Sneek
 • Aardappelen
  De aardappel (Solanum tuberosum) is een plant die ondergronds een energievoorraad in de vorm van zetmeel aanlegt. (Wikipedia)
Werk
Breedte
32 cm
Hoogte
10 cm
Diepte
10 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Onbekend
Datering
Materiaal
 • Steen
  Harde delfstof die niet smeedbaar, niet brandbaar en (vrijwel) niet in water oplosbaar is. Wordt in de bouwkunst gebruikt als houw-, breuk- of veldsteen. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden