Datering
Maker Hendrikus Estië

Beschilderde vlag. Met onder andere het portret van koning Willem III.

Vlag. Rood-wit-blauw. Op de witte baan een meerkleurige beschildering: portret van koning Willem III met eronder in een banderol: 'W 111'. Aan weerszijden van het portret 'Bescherm - heer van' en ' Koophandel en Zeevaart'. Links en rechts van het portret uitbeeldingen van de Koophandel en Zeevaart. Rechts van het portret een uitbeelding van de Zeevaart: Neptunus, zeemeermin, tweemaster (met in de vlag de naam H. Estië), een driemaster met raderaandrijving en een beurtschip. Links van het portret een uitbeelding van de koophandel: Mercurius (handel) en Ceres (landbouw), een haan (waakzaamheid), balen, pakken en kisten met diverse opschriften (kandij, rappe, safferaan, hectoliter) en voorts nog enige zeevaart-attributen (zeilschepen en zeemeermin).
De vlag is lange tijd toegeschreven aan Herm Elbers. Nader onderzoek in 2010 door Alle Elbers maakt echter een toeschrijving aan Hendrikus Estië waarschijnlijk. Hendrikus Estië is geboren op 09-05-1810 in Zwartsluis, zoon van Joost Estië en Heiltje Worst. Hij is overleden op 12-10-1881 in Avereest, 71 jaar oud. Beroep: verwer (schilder). Van deze huisschilder was tot dan (2010) toe onbekend dat hij ook vlaggen schilderde.
De vlag is afkomstig uit een expeditiebedrijf te Easterein (L) en werd door de schenker gekocht uit de inboedel.
Het Maritiem Museum Rotterdam heeft een sterk vergelijkbare vlag, toegeschreven aan dezelfde schilder, in de collectie (inventarisnummer M11796).
literatuur: - A. Elbers, Met Vlag en Wimpel (niet uitgegeven manuscript, Wijk bij Duurstede, 1986) (2 dln.) - Catalogus Scheepssier in Jaarboek Fries Scheepvaart Museum 1991, nr. 139. - Schokkenbroek, J., Kleurrijk dundoek. Beschilderde negentiende-eeuwse scheepsvlaggen van de firma Elbers uit Zwartsluis, in: Bokkepoot, nr. 174 (2006), p. 4-8.

Identificatie
Titel
Beschilderde vlag. Met onder andere het portret van koning Willem III.
Objectnummer
FSM-1991-029
Objecttype
  • Naamvlaggen
  • Vlaggen
    Langwerpig gekleurd doek dat tot herkenning dient of waarmee een sein wordt gegeven. (Woordenlijst vocsite.nl)Stuk stof of ander buigzaam materiaal, dat drager is van een symbool van een land of organisatie en aan één kant aan een paal of een koord is bevestigd (een vaandel hangt aan een horizontale draagstok, een banier is bevestigd aan zij- en bovenkant). (Religieus Erfgoedthesaurus)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000012876
Over
Onderwerpen
  • Easterein
Werk
Breedte
cm
Hoogte
175.0 cm
Lengte
435.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Hendrikus Estië
Datering
Materiaal
  • Katoen
    Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden