Datering
Maker Onbekend

Vlag, wit met Pruisische adelaar.

Koopvaardijvlag van Pruisen. Wit met een zwarte boven en onderrand. In het witte vlak is een Pruisische adelaar geschilderd, met in de poot een scepter, in de andere poot een rijksappel. Boven zijn kop een gouden kroon. Op de bast door elkaar gevlochten letters F en R. Letters op de achterzijde van het doek geschilderd.
In 1795 sloten de republiek en Frankrijk, na een oorlog van twee jaar, vrede. Daarmee kwam De Republiek, net als Frankrijk, in oorlog met Engeland. Engelse oorlogsschepen blokkeerden de Nederlandse kust. Scheepvaart onder Bbataafse vla werd bemoeilijkt. Engelse kapers vormden een voortdurende bedreiging voor de koopvaardij. Veel schippers namen vanaf 1795 daarom hun toevlucht tot het gebruik van vlaggen van neutrale staten als Pruise, Papenburg, Emden of Kniphausen.
literatuur: - W. Kerkmeijer, 'Groningers onder neutrale vlag' in: Tijdschrift voor Zeegeschiedenis, jaargang 13 (1994) nr. 3, pp. 149-164. - Schokkenbroek, J., Kleurrijk dundoek. Beschilderde negentiende-eeuwse scheepsvlaggen van de firma Elbers uit Zwartsluis, in: Bokkepoot, nr. 174 (2006), p. 4-8.

Identificatie
Titel
Vlag, wit met Pruisische adelaar.
Objectnummer
FSM-X-066
Objecttype
 • Vlaggen
  Langwerpig gekleurd doek dat tot herkenning dient of waarmee een sein wordt gegeven. (Woordenlijst vocsite.nl)Stuk stof of ander buigzaam materiaal, dat drager is van een symbool van een land of organisatie en aan één kant aan een paal of een koord is bevestigd (een vaandel hangt aan een horizontale draagstok, een banier is bevestigd aan zij- en bovenkant). (Religieus Erfgoedthesaurus)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000012195
Over
Onderwerpen
 • Pruisen
 • Duitsland
 • Vogels
  De klasse van gewervelde dieren die gewoonlijk tweevoetig en warmbloedig zijn, eieren leggen met een harde schaal en een grote dooier, en vaak in bomen leven. Doorgaans hebben ze veren, holle botten, voorste ledematen die geschikt zijn om mee te vliegen (hoewel sommige vogelsoorten hun vermogen om te vliegen zijn kwijtgeraakt), achterste ledematen waarmee ze kunnen lopen en op takken kunnen zitten, een hart met vier kamers, scherpe ogen, een hoornen snavel zonder tanden en een grote gespierde maag. Vogels zijn geëvolueerd uit theropoden, een orde van vleesetende dinosauriërs. (AAT)
Werk
Breedte
cm
Hoogte
147.0 cm
Lengte
192.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Onbekend
Datering
Materiaal
 • Katoen
  Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden