Datering
Maker Onbekend

Vlag met rood kruis op wit fond een de letter W op een blauw veld.

Vlag. Wit met diagonaal rood kruis. In het midden een blauwe ruit met daarin een goudkleurige letter W en kroon.
De vlag werd door de vader van W.T. Stam gewonnen bij een zeilwedstrijd op het IJ te Amsterdam met zijn overnaadse kielboot 'Flevo'. Uitgeloofd door Prins Hendrik de Zeevaarder. In de map persberichten 1947-1950 blijkt uit een ongedateerd artikel van H. Halbertsma in het Sneeker Nieuwsblad de herkomst van de vlag. Prins Hendrik de Zeevaarder, een broer van Koning Willem III, stelde wel meer vlaggen uit zijn verzameling ter beschikking van zeilwedstrijden. Zo zijn ook de Pruisische vlaggen waarschijnlijk gewonnen bij zeilwedstrijden, waarbij hij de prijzen beschikbaar stelde.
Wytze Tjomme Stam (1877-1957) had een pottenbakkerij aan de Kleine Palen te Sneek. Het bedrijf was al in 1774 gesticht. De belangrijkste pijler van het bedrijf was niet de pottenbakkerij maar de groothandel in aardewerk, porselein en glaswerk (Regout, Wedgwood, Villeroy en Boch etc.). Hoewel de leden van de familie Stam zelf niet werkten in de pottenbakkerij, hadden ze wel een goede vakopleiding gevolgd. Herman Stam (1911-1995) doorliep bijvoorbeeld de pottenbakkersschool in Höhr (Westerwald - Duitsland).
literatuur: - S. ten Hoeve 'Herinneringen aan prins Hendrik de Zeevaart in het Fries Scheepvaart Museum' in: Jaarboek Fries Scheepvaart Museum 1996, pp. 33-48. - Adri van der Meulen en Paul Smeele, Fries Kerfsnee Aardewerk 1750-1950 (Leeuwarden, 1996), pp. 108-122. - Schokkenbroek, J., Kleurrijk dundoek. Beschilderde negentiende-eeuwse scheepsvlaggen van de firma Elbers uit Zwartsluis, in: Bokkepoot, nr. 174 (2006), p. 4-8.

Identificatie
Titel
Vlag met rood kruis op wit fond een de letter W op een blauw veld.
Objectnummer
FSM-X-069
Objecttype
  • Vlaggen
    Langwerpig gekleurd doek dat tot herkenning dient of waarmee een sein wordt gegeven. (Woordenlijst vocsite.nl)Stuk stof of ander buigzaam materiaal, dat drager is van een symbool van een land of organisatie en aan één kant aan een paal of een koord is bevestigd (een vaandel hangt aan een horizontale draagstok, een banier is bevestigd aan zij- en bovenkant). (Religieus Erfgoedthesaurus)
  • Zeilprijzen
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000016960
Werk
Breedte
108.0 cm
Hoogte
cm
Lengte
196.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Katoen
    Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden