Datering
Maker Koningsveld (Franeker)

Haringfuikenboot

Tussen Harlingen en Zurich werden dit soort scheepjes gebruikt om haringfuiken uit te zetten en te lichten.

Gedetailleerde beschrijving

Tussen Harlingen en Zurich werden dit soort scheepjes gebruikt om haringfuiken uit te zetten en te lichten. Deze fuiken werden met de opening (de vleugels) in de stroom geplaatst.; TEKENINGEN: In 1988 opgemeten en in tekening gebracht door Maurice Kaak. 1950: 'Zwaar beschadigd bij transport. Vlakplanken los, boegen los gesprongen uit sponningen achtersteven.' [registratie kaart]; 1957: 'Volledig gerestaureerd (Vrijwel nieuwbouw) [registratiekaart]; Volgens Bram Kieviet (Harlingen) is het schip van Pake Kieviet geweest

Identificatie
Titel
Haringfuikenboot
Objectnummer
006435
Objectcategorie
Vaartuigen
Objecttype
  • haringboot
    Friese boot voor de haring- en ansjovisvisserij die langs de Westfriese kust uitgeoefend werd sedert het begin van de 18e eeuw. De boot is een type dat verwant is met de punter. De haringboot was een platboomd vaartuig met rechte hellende stevens. Het overnaadse boord bestond uit drie planken. De boten werden geboomd. De laatste haringboot werd gebouwd in 1935. (MARDOC)
  • fuikenboot
    Vissersboot lijkend op een fannie maar kleiner en met een spits toelopende achtersteven. Men kan er ook geen mast met zeil in plaatsen zoals in een fannie. (MARDOC)Boot waarmee op de binnenwateren op aal werd gevist.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-16200
Werk
Breedte
167.0 cm
Hoogte
60.0 cm
Lengte
645.0 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Maker
  1. Koningsveld (Franeker) (vervaardiger)
Datering
Materiaal
  • hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
  • ijzer
    Fe. Dichtheid 7,86 kg/m3. Metaal dat in de bouw zeer veel is toegepast, vooral voor het opnemen van trekkrachten in verankeringen, trekstangen e.d.. Het heeft het nadeel dat het sterk kan corroderen (roesten), waarna door volumevermeerdering schade aan bouwdelen kan optreden. Ook gebruikt voor spijkers, hang- en sluitwerk, siersmeedwerk en vele andere doeleinden. In XVII werd vooral vanwege de taaiheid en buigbaarheid veel ijzer uit Zweden betrokken en als zodanig in bestekken vermeld.Kan ook worden gegoten in vormen. Gietijzer bevat 3-5 koolstof, is bros en kan geen trekkrachten opnemen. Smeedijzer bevat ongeveer 0,1 koolstof. IJzer met zeer weinig koolstof wordt staal genoemd.
Aankoop & Licentie
Verworven
aankoop 21 juni 1949
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Friesland
  • Waddenzee
  • Harlingen
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
N.J. Steltenpool , N.J. Steltenpool