Datering
Maker onbekend

Haringfuikenboot tijdens het 'kamervissen' op de Waddenzee

De haring wordt langs zgn. schutten geleid naar een breed uitlopend net waar ze vastloopt. Het ophalen van der kamers, waarin 2 last (1 last is 50x200 stuks, ca. 20.000 haringen). In sommige kamers worden wel eens 8 à 9 lasten opgehaald. De vissen worden dan met een schepnet in de boten overgeschept.

Identificatie
Titel
Haringfuikenboot tijdens het 'kamervissen' op de Waddenzee
Objectnummer
F047168
Objectcategorie
Fotocollectie
Objecttype
  • foto
    Niet bewegende afbeeldingen vervaardigd met van stralingsgevoelige materialen (gevoelig voor licht, elektronenstralen of nucleaire straling), met uitzondering van reproductieve afdrukken van documenten en technische tekeningen. Gebruik daarvoor termen, die bijeengebracht zijn onder 'reprografische kopieën'. Foto's kunnen positief of negatief zijn, ondoorschijnend of transparant (in vaktermen: opzicht of doorzicht).
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-57650
Over
Onderwerpen
  • Haringboot
    Friese boot voor de haring- en ansjovisvisserij die langs de Westfriese kust uitgeoefend werd sedert het begin van de 18e eeuw. De boot is een type dat verwant is met de punter. De haringboot was een platboomd vaartuig met rechte hellende stevens. Het overnaadse boord bestond uit drie planken. De boten werden geboomd. De laatste haringboot werd gebouwd in 1935. (MARDOC)
  • Komvisserij
    1) visserij waarbij de kommen gemaakt worden door stelsels van palen in de zeebodem te slaan en daartussen netten te spannen.2) vismethode met behulp van een kom of kamer, een bijna geheel omsloten ruimte waar de vissen, geleid langs schutwant, gemakkelijk in zwemmen, maar waaruit zij de terugweg moeilijk kunnen vinden; de kom bestond uit een samenstel van netten van 4 à 5 m in het vierkant.
  • Visserman
    Vissers zijn ambachtslieden die als beroep hebben het vangen en verhandelen van vis. Er is onderscheid te maken tussen vissers die op de binnenwateren vissen op zoetwatervis en vissers die actief zijn op zee met het vangen van zeevis en allerlei andere grote en kleine zeedieren. Het beroep van visser is al heel oud. (Van Dale)
Vervaardiging
Maker
  1. onbekend ()
Datering
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA
Locaties
  • Harlingen
  • Wageningen

Trefwoorden