Datering
Maker Onbekend

Mallen en bouwbeschrijving van een NNWB kleine schouw (voor modelbouw).

Mallen en bestek van een NNWB kleine schouw (voor modelbouw), Schaal 1:4.5. B-J: 9 kartonnen mallen waarvan 4 van spanten, 3 van roer en zwaarden, de steven en een onbekend onderdeel (in enveloppe met het bouwbeschrijving K); K: bouwbeschrijving, balpen op papier. Beschrijving van materialen en werkvolgorde.
Een voltooid vlak behorend bij deze mallen wordt bewaard onder nummer 2009-024-A.
De voorwerpen horen bij de tekeningen ingeschreven onder nummer 2006-230. De mallen en het bestek zijn omstreeks 1970 gebruikt voor de bouw van meerdere modellen van N.N.W.B.-kleine schouwen. De maker van de bouwbeschrijving en de mallen woonde in Grou maar de naam is bij de schenker niet meer bekend. Het model had een afmeting van ca. 1 meter excl. loefbijter. De schenker heeft een als casco geleverd model in de loop der jaren zelf afgemaakt.

Identificatie
Titel
Mallen en bouwbeschrijving van een NNWB kleine schouw (voor modelbouw).
Objectnummer
FSM-2009-024
Objecttype
 • Mallen
  Een mal is een gietvorm waarmee een afgietsel van een voorwerp of een onderdeel wordt gemaakt. Vloeistof wordt in de mal gegoten en stolt, waardoor de na te maken vorm ontstaat. (Conservation Dictionary)In hout, gips, steen of metaal gesneden, verdiepte vorm, mogelijk aangevuld met een tegenvorm. Wordt gevuld met een zachter materiaal dan de mal ter verkrijging van een voorwerp. Zo zijn er houten mallen voor koeken, gipsen mallen om wassen beeldjes mee te maken of mallen van steen voor de vervaardiging van bijvoorbeeld tin-loden pelgrimsinsignes of devotiebeeldjes van klei (die vervolgens worden gebakken). RT matrijs; pons. (Religieus Erfgoedthesaurus). In negatieve vorm uitgezaagde plank waarmee door de stukadoor een lijst wordt getrokken (Van aaks tot zwei)In negatieve vorm uitgezaagde plank waarmee door de stukadoor een lijst wordt getrokken. (Van aaks tot zwei)
 • Bestekken
  Nauwkeurige beschrijving van een uit te voeren bouwwerk, met alle inlichtingen aangaande de te gebruiken materialen en constructies, betalingen enz.. Het begrip wordt eerst in XVI gebruikt. Voordien werd er gesproken van voorwaarden (1400 Brugge), manieren (1410 Westkapelle, W.V.), voorwaarden en manieren (1553 Rumpt, Gld.), pointen ende artikelen (1483 Nieuwpoort, W.V.). De oudst bekende werkomschrijving die als bestek werd aangeduid, is die van de kappen van de Oude Kerk te Delft uit 1541. Er is ook sprake van bestek en voorwaarden (1588 Oudewater), conditiën en bestek (1618 Goes), bestek, voorwaarden en conditiën (1596 Velsen, N.H.), conditiën en artikelen (1628 Joure, Fr.), bestek en contract (1737 Leiden) en alle verdere denkbare combinaties van termen. In België spreekt men bij besteksvoorwaarden van lastkohier. Sinds 1945 is getracht uniformiteit te brengen in de besteksindeling. Er werd een ontwerpbestek opgesteld, bedoeld als voorbeeld voor de wijze waarop bestekken dienen te worden ingericht en geredigeerd. (Haslinghuis)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000021467
Over
Onderwerpen
 • Schouwen
Vervaardiging
Maker
 1. Onbekend
Datering
Materiaal
 • Papier
  Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. Van Dale)
 • Hout
  Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
 • Karton
  Type dun, stijf bordpapier, gemaakt van chemische pulp of lompen van goede kwaliteit. Gewoonlijk gebruikt voor kaarten, borden, afdrukmateriaal en dozen van hoge kwaliteit. Gebruik voor goedkoop bruin golfkarton waarnaar soms wordt verwezen als 'karton' de term 'golfkarton'. ()
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA