Datering
Maker Onbekend

Botteloef, stevenbeslag en drie waterstagen van een zeilschouw.

Botteloef, stevenbeslag en drie metalen waterstagen van een zeilschouw. De botteloef is een vierkante metalen stang met voorop twee aangesmede ogen en achter een smaller gedeelte dat in de voorsteven wordt gestoken. Het stevenbeslag is van metaalplaat en is zodanig gemaakt dat het over de voor- en achterkant van de voorsteven valt. De waterstagen zijn van metaal, hebben voor en achter een aangesmeed oog. Er is één lange waterstag (die loopt van de voorkant van de botteloef naar de onderkant van de voorsteven) en er zijn twee korte waterstagen (die lopen van de voorkant van de botteloef naar de boeisels).
De botteloef, het stevenbeslag en de drie waterstagen zijn afkomstig van een zeilschouw, die is gemaakt bij scheepswerf Joh. van der Meulen te Sneek. De naam van de schouw is onbekend. De schouw is een paar jaar voor de verwerving ervan verloren gegaan door brand. Het overgebleven beslag is toen in bewaring genomen door de schenker.

Identificatie
Titel
Botteloef, stevenbeslag en drie waterstagen van een zeilschouw.
Objectnummer
FSM-1998-072
Objecttype
 • Botteloeven
  Korte ijzeren boegspriet bij kleine Friese vaartuigen.
 • Scheepsbeslag
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000015719
Over
Onderwerpen
 • Zeilschouwen
 • Schouwen
Werk
Breedte
cm
Hoogte
cm
Lengte
cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Onbekend
Datering
Materiaal
 • IJzer
  Fe. Dichtheid 7,86 kg/m3. Metaal dat in de bouw zeer veel is toegepast, vooral voor het opnemen van trekkrachten in verankeringen, trekstangen e.d.. Het heeft het nadeel dat het sterk kan corroderen (roesten), waarna door volumevermeerdering schade aan bouwdelen kan optreden. Ook gebruikt voor spijkers, hang- en sluitwerk, siersmeedwerk en vele andere doeleinden. In XVII werd vooral vanwege de taaiheid en buigbaarheid veel ijzer uit Zweden betrokken en als zodanig in bestekken vermeld.Kan ook worden gegoten in vormen. Gietijzer bevat 3-5 koolstof, is bros en kan geen trekkrachten opnemen. Smeedijzer bevat ongeveer 0,1 koolstof. IJzer met zeer weinig koolstof wordt staal genoemd.
 • Metaal
  Een metaal is een materiaal dat in vaste vorm kristallijn is, ondoorzichtig, smeedbaar, pletbaar en een goede geleider van warmte en stroom. (Conservation Dictionary)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA