Datering
Maker Onbekend

Fok van een Friese zeilschouw.

Fok van een Friese zeilschouw. Katoen. Afwisselend steeds één echte en twee valse naden. Hierdoor onstaat een baanbreedte van ca. 45 cm. In het voorlijk acht (verschillende) leuvers. In het achterlijk kunnen drie zeillatten worden gestoken. De bovenste zeillat is permanent.
De fok is afkomstig van de Friese zeilschouw Foarút (zeilnummer 20) van de grootvader van de schnker, U.G. de Jong uit Oppenhuizen. De Jong was een frequent deelnemer aan zeilwedstrijden: de Hardzeildag te Sneek (1926-1931 en 1933-1941 en 1950-1953), z.v. Frisia te Grou (1927) en z.v. Oostergoo te Grou (1936). De schouw werd ook gezeild door S. en B. van der Veen uit Oppenhuizen (1945-1950 en 1954-1959). In 1982 lag de schouw, rijp voor de sloop, achter het huis van de toenmalige eigenaar, ene Dekker uit Sneek.

Identificatie
Titel
Fok van een Friese zeilschouw.
Objectnummer
FSM-1988-046
Objecttype
 • Fokken
  Driekantig voorzeil dat voor de mast wordt gehesen.
 • Zeilen
  Een zeil is een doek op een schip dat bedoeld is om de kracht van de wind te vangen en om te zetten in een voortstuwende kracht voor het schip. De stand van het zeil ten opzichte van het schip is vaak verstelbaar, zodat ondanks verschillende invalshoeken van de wind toch een efficiënte voortstuwing kan worden verkregen. Met een zeil wordt het eigenlijke doek bedoeld. Het geheel van masten, touwwerk en zeilen heet tuigage of tuig. De vorm van de zeilen is afhankelijk van de gevoerde tuigage en de plaatsing van het zeil. (Wikipedia)Een zeil is een doek op een schip dat bedoeld is om de kracht van de wind te vangen en om te zetten in een voortstuwende kracht voor het schip. De stand van het zeil ten opzichte van het schip is vaak verstelbaar, zodat ondanks verschillende invalshoeken van de wind toch een efficiënte voortstuwing kan worden verkregen. Met een zeil wordt het eigenlijke doek bedoeld. Het geheel van masten, touwwerk en zeilen heet tuigage of tuig. De vorm van de zeilen is afhankelijk van de gevoerde tuigage en de plaatsing van het zeil. (Wikipedia) De doeken die t.b.v. het windvangen voor het hekwerk wordt gespannen. (Molenwoordenboek B.D. Poppen)Zeil aan de achterste mast, die bezaansmast heet. (Flevobericht 323 (1991))
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000011891
Over
Onderwerpen
 • Zeilschouwen
 • Schouwen
Werk
Lengte
387 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Onbekend
Datering
Materiaal
 • Katoen
  Textiel gemaakt van katoenvezels. (Toegepaste Kunst Project, RKD)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden