Datering
Maker Onbekend

Vlak van een NNWB kleine schouw (modelbouw).

Vlak van een NNWB kleine schouw (voor modelbouw), Schaal 1:4.5. Samengesteld uit drie vurenhouten planken waarop acht eikenhouten leggers zijn aangebracht. De zijkanten zijn onder zwei in vorm gezaagd, de voor en achterkant zijn afgetekend maar nog niet gezaagd.
De voorwerpen horen bij de tekeningen ingeschreven onder nummer 2006-230. De mallen en het bestek zijn omstreeks 1970 gebruikt voor de bouw van meerdere modellen van N.N.W.B.-kleine schouwen. De maker van de bouwbeschrijving en de mallen woonde in Grou maar de naam is bij de schenker niet meer bekend. Het model had een afmeting van ca. 1 meter excl. loefbijter. De schenker heeft een als casco geleverd model in de loop der jaren zelf afgemaakt.

Identificatie
Titel
Vlak van een NNWB kleine schouw (modelbouw).
Objectnummer
FSM-2009-024-A
Objecttype
  • Mallen
    Een mal is een gietvorm waarmee een afgietsel van een voorwerp of een onderdeel wordt gemaakt. Vloeistof wordt in de mal gegoten en stolt, waardoor de na te maken vorm ontstaat. (Conservation Dictionary)In hout, gips, steen of metaal gesneden, verdiepte vorm, mogelijk aangevuld met een tegenvorm. Wordt gevuld met een zachter materiaal dan de mal ter verkrijging van een voorwerp. Zo zijn er houten mallen voor koeken, gipsen mallen om wassen beeldjes mee te maken of mallen van steen voor de vervaardiging van bijvoorbeeld tin-loden pelgrimsinsignes of devotiebeeldjes van klei (die vervolgens worden gebakken). RT matrijs; pons. (Religieus Erfgoedthesaurus). In negatieve vorm uitgezaagde plank waarmee door de stukadoor een lijst wordt getrokken (Van aaks tot zwei)In negatieve vorm uitgezaagde plank waarmee door de stukadoor een lijst wordt getrokken. (Van aaks tot zwei)
  • Bestekken
    Nauwkeurige beschrijving van een uit te voeren bouwwerk, met alle inlichtingen aangaande de te gebruiken materialen en constructies, betalingen enz.. Het begrip wordt eerst in XVI gebruikt. Voordien werd er gesproken van voorwaarden (1400 Brugge), manieren (1410 Westkapelle, W.V.), voorwaarden en manieren (1553 Rumpt, Gld.), pointen ende artikelen (1483 Nieuwpoort, W.V.). De oudst bekende werkomschrijving die als bestek werd aangeduid, is die van de kappen van de Oude Kerk te Delft uit 1541. Er is ook sprake van bestek en voorwaarden (1588 Oudewater), conditiën en bestek (1618 Goes), bestek, voorwaarden en conditiën (1596 Velsen, N.H.), conditiën en artikelen (1628 Joure, Fr.), bestek en contract (1737 Leiden) en alle verdere denkbare combinaties van termen. In België spreekt men bij besteksvoorwaarden van lastkohier. Sinds 1945 is getracht uniformiteit te brengen in de besteksindeling. Er werd een ontwerpbestek opgesteld, bedoeld als voorbeeld voor de wijze waarop bestekken dienen te worden ingericht en geredigeerd. (Haslinghuis)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000023733
Over
Onderwerpen
  • Schouwen
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA