Datering
Maker Onbekend

Roer van van een wyldsjitter of kleine schouw.

Roer, eikenhout, boven de waterlijn blank gelakt en eronder in zwarte verf. De helmstok is bevestigd met een pin door de klik welke geheel is vastgelakt. De klik is voorzien van snijwerk in de vorm van een pauw en is veelkeurig beschilderd. Op het roerblad twee vingerlingen waarvan de onderste op de waterlijn. De vingerlingen lijken nieuwer dan de rest van het roer. Op de klik, de achterzijde van de helmstok en de achterzijde van het roer is een laag rood koper gespijkerd.
Het roer is vermoedelijk afkomstig van een schouwtje maar dat was dan wel een zeer klein exemplaar. Mogelijk heeft het ook gehangen aan een wyldsjitter, daarbij is dergelijk fraai snijwerk niet gebruikelijk. Het pauwenmotief is veel gebruikt ter versiering van de roeren van tjotters en boatsjes.
literatuur: - Vermeer, Dr.ir. J., 'Tjotters en Boatsjes', Leeuwarden 1997 p. 170-173

Identificatie
Titel
Roer van van een wyldsjitter of kleine schouw.
Objectnummer
FSM-2012-434
Objecttype
 • Roeren
  Toestel (achter) aan een vaartuig, dienende om er de vereiste wending aan te geven.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000022639
Over
Onderwerpen
 • Pauwen
 • Schouwen
 • Wyldsjitters
  Een Friese boot uitgerust voor de jacht (‘wildschieter’). Het was uitgerust met een groot ganzenroer dat op de voorsteven werd gelegd. (MARDOC)De Wildschieter/Wyldsjitter, een 1gangsboot met een beetje plat en gestrekt uiterlijk, ingebruik bij jagers en vissers. (debinnenvaart.nl)
Werk
Breedte
101 cm
Hoogte
63 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Onbekend
Datering
Materiaal
 • Hout
  Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden