Datering
Maker Chris van der Klauw

Friese stoelklok met zeemeerminnen

Friese stoelklok. Stoel van hout met daarop meerkleurig beschilderde zeemeerminnen met bazuinen. Aan de zijden gegoten loden versieringen in de vorm van acanthusloof, engelenkopjes, bloemen, putti en geheel boven een gekroond wapenschild met daarin een zwaan. Met maanstand- en datumaanduiding.
De klok is geschonken door de 'Stichting Woudsend Anno 1816'. Deze stichting werd in 2004 opgericht na de opheffing van de Onderlinge schadeverzekeringmaatschappij Woudsend Anno 1816. De wandklok werd op 27 augustus 1980 aangeboden door de assurantiebemiddelaars. In 1816 werd te Woudsend de Onderlinge brandwaarborgmaatschappij Woudsend Anno 1816 opgericht. Deze maatschappij was bedoeld voor het verzekeren van brandschade bij agrarische bedrijven. De eerste verzekerde was Hylke W. Visser wiens boerderij 'Arbeid en Moeite' te Ypecolsga hierom de toepasselijke bijnaam 'de Eersteling' kreeg. Tot de opheffing van de Onderlinge schadeverzekeringmaatschappij Woudsend Anno 1816, in december 2004, zijn de leden steeds bediend vanuit het dorp Woudsend. In 2004 werd de portefeuille overgedragen aan Woudsend verzekeringen, thans een onderdeel van Fortis Verzekeringen Nederland N.V.. In het Fries Scheepvaart Museum bevind zich het interieur van de opkamer van boerderij 'de Eersteling' te Ypecolsga.

Identificatie
Titel
Friese stoelklok met zeemeerminnen
Objectnummer
FSM-2008-023
Objecttype
  • Stoelklokken
    Een stoelklok is een hangklok waarbij het uurwerk met pootjes op een stoel staat. In Nederland zijn deze in de zeventiende en achttiende eeuw veel vervaardigd. Stoelklokken zijn nauw verwant aan de lantaarnklok. (Wikipedia)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000021018
Over
Onderwerpen
  • Zeemeerminnen
    Mythische wezens uit de zee, half vrouw, half vis. (AAT)
Werk
Breedte
50 cm
Hoogte
76 cm
Diepte
26 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Chris van der Klauw
Datering
Materiaal
  • Hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
  • Metaal
    Alle leden van een grote groep stoffen die meestal een kenmerkende glans vertonen. Het zijn goede geleiders van elektriciteit en warmte, ze zijn ondoorschijnend, kunnen smelten en zijn meestal pletbaar of kneedbaar. (Project Fotografie)Any of a large group of substances that typically show a characteristic luster, are good conductors of electricity and heat, are opaque, can be fused, and are usually malleable or ductile. (Project Fotografie)Een metaal is een materiaal dat in vaste vorm kristallijn is, ondoorzichtig, smeedbaar, pletbaar en een goede geleider van warmte en stroom. (Conservation Dictionary)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden