Datering
Maker S. van der Werf

Friese stoelklok.

Friese stoelklok. Beschilderde wijzerplaat: wit met Romeinse cijfers en erboven een landschap met molen en kerk en brug. De wijzerplaat wordt omgeven door gegoten loden versieringen: boven bladmotieven met in het midden een wapenschild, aan de zijkanten en onder engelenkopjes. Ook zijn er loden versieringen aangbracht boven de glazen zijdeurtjes van het uurwerk (bladmotieven) en op de kap boven het uurwerk (bazuinengelen). De houten achterwand van de stoelklok is versierd met uitgezaagde zeemeerminnen. het houtwerk is beschilderd: groene ondergrond met bloemranken, strooibloemen en gehangen doekjes met kwasten.
De schenkster woonde met haar zuster in Eefde in een huis met de naam 'Kleinzand', genoemd naar de gracht in Sneek, waaraan hun ouders hadden gewoond. Bij restauratie van de klok door Gerke Hofman (1996) werd een briefje aangetroffen met daarop: 'S. v.d. Werf / Joure / 6 februari 1902'.
literatuur: - Sneeker Nieuwsblad: 9 april 1964. - Jaarverslag Fries Scheepvaart Museum 1963, p. 13

Identificatie
Titel
Friese stoelklok.
Objectnummer
FSM-C-080
Objecttype
  • Stoelklokken
    Een stoelklok is een hangklok waarbij het uurwerk met pootjes op een stoel staat. In Nederland zijn deze in de zeventiende en achttiende eeuw veel vervaardigd. Stoelklokken zijn nauw verwant aan de lantaarnklok. (Wikipedia)
  • Uurwerken
    Algemene benaming voor het instrument dat de tijd aanduidt.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000003821
Werk
Breedte
22.0 cm
Hoogte
75.0 cm
Lengte
35.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. S. van der Werf
Datering
Materiaal
  • Hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA