Datering
Maker A. Müller

Houtgravure met voorstelling van Friese streekdrachten.

Houtgravure afkomstig uit een boek. Voorstelling van een aantal mensen in een haven. Het accent ligt op de verschillen in streekdracht tussen de mensen. Links West Friesland, in het midden Oost Friesland en rechts Noord Friesland. De prent is afkomstig uit een boek en heeft nummer 66. De titel: 'Friesche Typen'.
Gravure van A. Müller naar een kunstwerk van A. Kretschmer. Beide kunstenaars worden niet genoemd in de lexicons van Nederlandse Kunstenaars.

Identificatie
Titel
Houtgravure met voorstelling van Friese streekdrachten.
Objectnummer
FSM-E-440
Objecttype
 • Houtgravures
  Prenten gemaakt met een blok kopshout waarin die delen die wit moeten blijven zijn weggestoken met een burijn. (AAT-Ned)
 • Genres
  Een genre (uitspraak: "zjanre" of "zjãre") is een categorie in de kunst of amusementswereld waarin werken ingedeeld worden die voldoen aan een bepaald stilistisch of inhoudelijk criterium.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000010086
Over
Onderwerpen
 • Streekdrachten
  Met klederdracht of streekdracht (kortweg: dracht) wordt bedoeld de traditionele kleding die in gemeenschappen gedragen wordt of werd door een groot deel van de bevolking. Deze kleding maakt deel uit van de streekgebonden folklore en de geschiedenis ervan wordt vaak gedocumenteerd in volkenkundige en streekmusea. Klederdrachten worden in sommige streken nog in ere gehouden, in het bijzonder tijdens feestdagen en bijzondere ceremonies zoals oogstdankfeesten, oktoberfeesten, schuttersfeesten, optochten en folkloristische dansvoorstellingen. (Wikipedia)
Werk
Breedte
cm
Hoogte
19.3 cm
Lengte
27.8 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. A. Müller
 2. A. Kretschmer
Datering
Materiaal
 • Papier
  Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. Van Dale)Refers generally to all types of thin matted or felted sheets or webs of fiber formed and dried on a fine screen from a pulpy water suspension. The fibers may be animal, such as hair, silk or wool, or mineral, such as asbestos, or synthetic. However most paper is made from cellulosic plant fiber, such as from wood pulp, grass, cotton, linen, and straw.
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden