Datering

Friese staartklok met Hindelooper beschildering

Friese staartklok met Hindelooper beschildering. De kast is rood geschilderd en voorzien van een bloemdecoratie. De kap heeft op de hoeken gemarmerde zuilen. Beschilderde wijzerplaat met daarboven een landschap met twee figuren waaronder een visser. Zeildoek als kap. Enkele elementen los in zakje. Hindelooper interieurs waren nationaal en internationaal bekend om de vele kleuren, patronen en materialen die er te zien waren. Op alle mogelijke manieren werden wanden, meubilair en textiel voorzien van bonte patronen met bloemmotieven, bladranken en (geabstraheerde) vogels.

Gedetailleerde beschrijving

Friese staartklok met Hindelooper beschildering in rood en zwart. De klok heeft een witte wijzerplaat met daarboven een schildering van een landschap met twee vissers op de voorgrond en op de achtergrond enkele huisjes en een kerk. Het deurtje voor de wijzerplaat heeft aan weerszijden een decoratieve zuil en de bovenkant van de klok is afgedekt met textiel. Bij de klok hoort een los gewicht en twee engelen en een Atlas-figuur voor bovenop de klok. Het gewicht van de klok is genummerd -01.

Identificatie
Titel
Friese staartklok met Hindelooper beschildering
Objectnummer
027029
Objectcategorie
Instrumenten
Objecttype
 • uurwerk
  Algemene benaming voor het instrument dat de tijd aanduidt.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/zzm-collect-111752
Werk
Breedte
33 cm
Hoogte
125 cm
Diepte
20.5 cm
Museum
Zuiderzeemuseum Enkhuizen
Vervaardiging
Datering
Materiaal
 • hout
  Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
 • metaal
  Een metaal is een materiaal dat in vaste vorm kristallijn is, ondoorzichtig, smeedbaar, pletbaar en een goede geleider van warmte en stroom. (Conservation Dictionary)
 • textiel (materiaal)
  Textiel is letterlijk 'al wat geweven is'. Het woord is afgeleid van het Latijnse woord 'texere' dat weven betekent. (Wikipedia)
 • verf
  Iedere dispersie van een pigment in een oplosmiddel van water, olie of een andere organische stof. (AAT-Ned)
Aankoop & Licentie
Verworven
vondst 29 november 2017
Licentie
BY-SA
Locaties
 • Hindeloopen
 • onbekend
Reproductie
Vervaardiger van reproductie
Wim Zandbergen

Trefwoorden