Datering
Maker Haagsche Plateelbakkerij Rozenburg

Wandbord met voorstelling in kleur van de Waterpoort te Sneek.

Wandbord. Meerkleurig beschilderd. Voorstelling van de Waterpoort te Sneek, gezien vanuit de Kolk voor de restauratie van 1877. Het werk op de achterzijde gesigneerd met : "Rozenburg / Den Haag.", het jaarmerk voor 1897 en het getal 452 (werkordernummer voor de schilder)
Het wandbord is vervaardigd bij Rozenburg te Den Haag. De schilder van het bord is onbekend; aan de achterzijde staan het jaarmerk voor 1897 en het werkordernummer voor de schilder: nr. 452. Het bord kan vervaardigd zijn naar een schilderij van J.C.K. Klinkenberg van de Waterpoort voor de restauratie van 1877, aanwezig op het stadhuis in Sneek (zie ook fotonummer FSM001015443). Waarschijnlijker is het dat het gemaakt werd naar een staalgravure (zie fotonummer FSM001015433). Aan het schilderij en de gravure ligt ten grondslag fotonummer FSM001015421. In 1883 werd door Wilhelm Wolff, Freiheer vond Gudenberg, in Den Haag een kunstaardewerkfabriek opgericht. De eerst fabrieksbehuizing betrof een gehuurd pakhuis aan de Boekhorststraat. De statuten van de N.V. 's Gravenhaagsche Kunstaardewerkfabriek werden goedgekeurd bij Koninklijk Besluit van 24 oktober 1883. In datzelfde jaar breidde Von Gutenberg zijn werkplaats uit met het aangrenzende hoekpand Prinsegracht 2. Buurtbewoners bleken echter hinder te ondervinden (roet en rook) en de Gemeente verscherpte daardoor de inrichtingseisen van de fabriek. Waarschijnlijk is dat een van de redenen waarom de fabriek werd verplaatst. Op 12 januari 1885 werd Von Gudenberg een vergunning verleend voor de vestiging van een fabriek van porselein en aardewerk in de buitenplaats Ronzenburg, Zuid Binnensingel 216 - tegenwoordig Buitenom geheten - , gelegen aan de rand van de stad. Aan dit huis ontleende de onderneming haar nieuwe, vanaf 1886 geldende naam Haagsche Plateelbakkerij Rozenburg.
Literatuur: - Boot, Marjan/Jonker, Nini/Mast, Michiel van der/Westers, Bram, Rozenburg 1883-1917. Geschiedenis van een Haagse fabriek, (Den Haag 1983). - S. ten Hoeve, De Sneker Waterpoort, (Leeuwarden 1987).

Identificatie
Titel
Wandbord met voorstelling in kleur van de Waterpoort te Sneek.
Objectnummer
FSM-2006-089
Objecttype
 • Wandborden
  Bord van aardewerk of tin voorzien van tekst en/of voorstelling, dat als sierobject of als gedenkteken aan de wand hangt.
 • Borden
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000020583
Over
Onderwerpen
 • Waterpoort
  Een waterpoort is een uit één of meer bogen bestaande poort over een rivier, kanaal of haven, aan weerszijden voorzien van torens, dienende om door een valhek of andere middelen de doorvaart te verhinderen.
 • Sneek
 • Poorten
  Poorten zijn de delen van een omheining die toegang geven tot een terrein zoals een klooster, kasteel, hofje, tuin of begraafplaats. De poort is meestal uitgevoerd in steen (gemetseld of natuursteen). De poort vormt een van de grond opgaande opening in een muur(deel) en is boogvormig of horizontaal afgedekt. De poort kan een deur of hek bevatten. (Haslinghuis)
Werk
Hoogte
6.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Haagsche Plateelbakkerij Rozenburg
Datering
Materiaal
 • Aardewerk
  Aardewerk is een breekbaar, bij lage temperatuur gebakken (600-900°C), poreus ceramiek dat allerlei kleur kan hebben, met of zonder glazuur.
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden