Datering
Maker S. Dijkstra

Wandbord met in reliëf een afbeelding van de Waterpoort te Sneek.

Wandbord. Aardewerk. Versierd in reliëf en gekleurd in de kleuren geel (fond), groen, bruin en blauw. De rand is versierd met bloem- en bladmotieven. In het plat een kader van lauwertakken en in het midden een voorstelling van de Waterpoort te Sneek. Het bord is gebroken geweest en met kit hersteld.
Sietze Dijkstra (1840-1911) is geboren in Lemmer. Bij zijn huwelijk in 1866 werd vermeld dat hij pottenbakker was. Aangenomen mag worden dat hij het vak in Lemmer heeft geleerd. Hij is pottenbakker geweest in Harlingen, Deventer en Workum. In 1878 vestigde hij zich in Sneek en was werkzaam bij pottenbakker W.T. Stam aan de Kleine Palen te Sneek. In 1898 begon Sietze Dijkstra voor zich zelf in een bedrijf aan de Oppenhuizerweg, samen met zijn zoon Jacob (1884-1957). Ze maakten aanvankelijk normaal gebruiksaardewerk en kerfsnee aardewerk. Omstreeks 1920 werd overgeschakeld op bouwkeramiek: drainagepijpen, schoornsteenkappen, etc.). Tijdens de Tweede Wereldoorlog maakte de firma Dijkstra te Sneek weerd sieraardewerk, omdat de vraag naar de normale productie (bouwkeramiek) was afgenomen. Dit aardewerk is gedraaid door F. Steenstra en het snijwerk is van Jan Dijkstra (1919-1945) en Piet Dijkstra (geboren 1922).
literatuur: - Jaarboek Fries Scheepvaart Museum 1994, p. 33 - Adri van der Meulen en Paul Smeele, Fries Kerfsnee aardewerk 1750-1950 (Leeuwarden, 1996), pp. 111-118.

Identificatie
Titel
Wandbord met in reliëf een afbeelding van de Waterpoort te Sneek.
Objectnummer
FSM-1994-069
Objecttype
 • Wandborden
  Bord van aardewerk of tin voorzien van tekst en/of voorstelling, dat als sierobject of als gedenkteken aan de wand hangt.
 • Borden-aardewerk
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000016934
Over
Onderwerpen
 • Waterpoort
  Een waterpoort is een uit één of meer bogen bestaande poort over een rivier, kanaal of haven, aan weerszijden voorzien van torens, dienende om door een valhek of andere middelen de doorvaart te verhinderen.
 • Sneek
 • Poorten
  Poorten zijn de delen van een omheining die toegang geven tot een terrein zoals een klooster, kasteel, hofje, tuin of begraafplaats. De poort is meestal uitgevoerd in steen (gemetseld of natuursteen). De poort vormt een van de grond opgaande opening in een muur(deel) en is boogvormig of horizontaal afgedekt. De poort kan een deur of hek bevatten. (Haslinghuis)
Werk
Breedte
cm
Hoogte
cm
Lengte
cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. S. Dijkstra
Datering
Materiaal
 • Aardewerk
  Aardewerk is een breekbaar, bij lage temperatuur gebakken (600-900°C), poreus ceramiek dat allerlei kleur kan hebben, met of zonder glazuur.
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA