Datering
Maker Jacob Hofstra

Jacob Hofstra, Sneek - Olieverfschilderij. Stilleven met bloemen en druiven.

Schilderij. Olieverf op doek. Stilleven met bloemstuk en druiventros. In het bloemstuk zijn ondermeer lelies, margieten en pioenrozen verwerkt.
Jacob Hofstra. Geboren Sneek 1 juli 1805, overleden Sneek 19 nov. 1875. Woonde en werkte in Sneek. Komt in de registers voor als verversknecht (1835). Verder in alle akten als agent van politie. Pas in zijn overlijdensakte aangeduid als kunstschilder. Maakte landschappen en voorstellingen met dieren. Tentoonstellingen in Groningen (1852), Leeuwarden (1853) en Den Haag (1859). In de knipselmap Jacob Hofstra onder anderen een gedicht op het feit dat Hofstra als agent een valk schoot van de toren van de Martinikerk en rasters van tekeningen van zijn hand. Jacob Hofstra was een zoon van de uit Grou afkomstige Gerrit Siebrens Hofstra en van Hipke Jacobs. Hij trouwde met Pietje van der Woude. Hij was hervormd en zij was doopsgezing. Hun oudste drie kinderen werden doopsgezind en de jongste drie hervormd. Het schilderij is vererfd: Jacob Hofstra (1805-1875) en Pietje van der Woude, Hun zoon Sjoerd Sybrandus Hofstra (1842-1922) en Tjamke Faber, Hun zoon Cornelis Hofstra (1878-1949) en Luitje Jansma Hun dochter Hiltje Hofstra
literatuur: - Sneeker Nieuwsblad - Sneek in beeld nr. 63.

Identificatie
Titel
Jacob Hofstra, Sneek - Olieverfschilderij. Stilleven met bloemen en druiven.
Objectnummer
FSM-2003-117
Objecttype
 • Schilderijen
  Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten.Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten. (AAT-Ned)
 • Stillevens
  Een stilleven is een artistieke compositie (schilderij, tekening, foto) van roerloze of levenloze objecten, die met zorg zijn belicht. (Wikipedia)Geschilderde voorstelling van een compositie van voorwerpen zoals bijvoorbeeld bloemen, etenswaren, geslacht wild. Een in het oog springend stilleven op de voorgrond kan de aandacht wegnemen van een onopvallende religieuze scene in de achtergrond. De beschouwer moest in staat zijn het verleidelijke, aardse stilleven te negeren en zijn aandacht geheel op de religieuze voorstelling te richten.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000018938
Over
Onderwerpen
 • Flora
  Wordt gebruikt als aanduiding voor de totale plantengroei in een bepaald gebied of tijdspanne. (AAT)
Werk
Breedte
62 cm
Hoogte
79 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Jacob Hofstra
Datering
Materiaal
 • Olieverf
  Een verfstof waarin drogende olie als drager voor het pigment fungeert. (AAT-Ned)
 • Doek
  Closely woven textile made in various weights, usually of flax, hemp, jute, or cotton, used especially for sails, tarpaulins, awnings, upholstery, bags, and as a support for oil painting. (Project Fotografie)Dichtgeweven stof in verschillende gewichten; wordt meestal gemaakt van vlas, hennep, jute of katoen en vooral gebruikt voor zeilen, dekkleden en stoffering en als ondergrond voor olieverfschilderijen. Het wordt ook gebruikt voor rasterachtig gaas dat van soortgelijke materialen is gemaakt en wordt gebruikt als ondergrond voor borduurwerk. (AAT)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden