Datering
Maker Otto de Boer

Otto de Boer (toeschrijving) - Portret van Cornelia Ages Tromp (1823-1867).

Schilderij. Olieverf op doek. Portret, borststuk, en profil, naar links. De geportretteerde is Cornelia Ages Tromp (Woudsend 1823-1867). Zij draagt een rood jak met kanten kraag. Op haar hoofd een blauwe fluwelen band met bloemversieringen. Sieraden: doekspeld, parleketitng, gouden oorhanger en een speld in de haarband.
Cornelia Ages Tromp is geboren op 24 dec. 1823 te Woudsend. Dochter van Age Hylkes Tromp en Eelkje Wigles Visser. Ze is niet gehuwd. Ze overleden op 15 oktober 1867. Cornelia Ages Tromp is geportretteerd als een soort Flora.
Toeschrijving van het portret aan Otto de Boer geschiedt op basis van overeenkomsten in stijl en vanwege het feit dat deze schilder daar geboren is en er in zijn actieve schildersleven ook veelvuldig verbleef. Otto de Boer. Geboren te Woudsend 11 juni 1797 en overleden te Leeuwarden 14 aug. 1856. Leerling van W.B. van der Kooi. Begon in 1824 een reis van verscheidene jaren naar Duitsland, Frankrijk en Italië, waar hij in musea copieerde. Vestigde zich daarna beurtelings in Amsterdam en Den Haag en vertrok toen voorgoed naar Leeuwarden. Heeft daar hoofdzakelijk bijbelse voorstellingen geschilderd (altaarstukken).

Identificatie
Titel
Otto de Boer (toeschrijving) - Portret van Cornelia Ages Tromp (1823-1867).
Objectnummer
FSM-2001-530
Objecttype
 • Schilderijen
  Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten.Geschilderde voorstellingen op panelen of opgespannen doek, meestal van draagbaar formaat. Vooral te onderscheiden van 'muurschilderingen' en 'verluchtingen' in manuscripten. (AAT-Ned)
 • Portretten
  Voorstellingen van personen; gebruik 'figuren (voorstellingen)' voor voorstellingen van denkbeeldige of mythologische figuren. (AAT-Ned)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000017878
Over
Onderwerpen
 • Woudsend
Werk
Breedte
51 cm
Hoogte
61 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Otto de Boer
Datering
Materiaal
 • Olieverf
  Een verfstof waarin drogende olie als drager voor het pigment fungeert. (AAT-Ned)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden