Datering
Maker S. de Jong

Scheepsmodel van de viskotter Ada.

Scheepsmodel van de viskotter Ada. Blokmodel. Schaal niet bekend. Rondhouten en tuigage: Het schip heeft twee masten. De voormast wordt gehouden door twee schuin naar voren lopende stangen. In de voormast wordt een driehoekig wit zeil gevoerd, dat is voorzien van een giek. De schoot van dat zeil loopt via twee blokken en is belegd op een klamp op de voorkant van de machinekamer. De achtermast wordt gehouden door een staand want van twee hoofdtouwen met daartussen weeflijnen (touwladder). Aan de achtermast een wit zeil dat is voorzien van een rechte gaffel en een giek. De schoot van dit zeil is belegd op een bolder op het achterdek. Aan de voormast is een aantal lantaarns bevestigd. Tussen de twee masten is een draadantenne gespannen. De blokken zijn niet voorzien van lopende schijven. De romp: het voorschip is scherp, het achterschip is rond en geveegd, bodem met kiel. Het model van voor naar achter: Op het voorschip een beeldmerk in de vorm van een wapensschild (wit met schuine groene banen) en de visserijletters HD. Het voordek is verhoogd. Het is omgeven door een reling en bereikbaar met een ladder aan bakboord. Op het voordek een dubbele bolder en een V-vormige waterlijst. Onder het voordek een open opslagruimte. Op het middendek een vijftal luikhoofden van verschillende vorm (rond, ovaal, vierkant), de voormast en aan bakboord een bak met daarin het vistuig (visnet, staken met drijvers, etc.). Aan bakboord staan twee beugels waarin een katrol hangt. Deze worden gebruikt voor het binnenhalen van de netten. Voor de stuurhut staat een meervoudige lier, waarmee de netten worden ingehaald. Van de lier loopt een kabel, via katrollen en de beugel aan bakboord naar het net in de bak op het dek. De opbouw bestaan uit twee verdiepingen. Bovenin is de stuurhut, die in de breedte uitsteekt over het dekhuis. Op de voorwand van de stuurhut een banderol met daarop: 'ADA'. Op het dak van de stuurhut de boordlichten, een antenne en een zoek- of werklicht. De stuurhut is te bereiken met een trap aan de zijwand van de machinekamer. De zijwanden van de machinekamer zijn voorzien van patrijspoorten en een stalen deur en er hangen twee rood-witte reddinggordels aan. In de achterwand van de machinekamer een stalen deur en een luikhoofd. Op het dak van de machinekamer een schoorsteen met daarop de letter Z en een pijp. Tegen de achterwand staan twee pijpen. Op het achterdek is de schoot van het bezaanzeil belegd. Accessoires: visnet, staken met drijvers, een landvast op het voordek. Het model is met knoppel bevestigd op een plank met sleuvel. Daarop kan een vitrine gemonteerd worden.
Kleuren: De romp is hoofdzakelijk zwart. Het onderwaterschip is rood met een groene bies. Het berghout is gelakt. Het hoge voordek is grijs met wit, de lage, houten dekken zijn gelakt. De masten zijn geel met witte masttoppen. De opbouw is groen. De stuurhut is wit en het hout is gelakt. Het dak van de machinekamer is grijs. De schoorsteen is geel met een zwarte rand.
W. Zwolsman ontwierp het type Hermina 7, waarnaar dit model is gebouwd. De Ada is gebouwd op de werf Holland Launch b.v., de werf van Zwolsman. De visserijletters DH staan voor Den Helder, de thuishaven van de viskotter Ada. De viskotter is in Nederland het meest gebruikte motorschip voor de kustvisserij (trawlvisserij, boomkorvisserij en spanvisserij). Op kotters wordt het meest gevist op haring en platvis. In de loop de tijd wordt er steeds meer over het achterschip gevist. Men spreekt dan van een hekkotter. Afhankelijk van de grootte varen op een kotter 4 tot 7 man.
literatuur: - Jaarboek Fries Scheepvaart Museum 1982, pp. 16-17

Identificatie
Titel
Scheepsmodel van de viskotter Ada.
Objectnummer
FSM-1982-058
Objecttype
 • Scheepsmodellen
  Nabootsing van een vaartuig op klein formaat. (Encyclo.nl)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000014101
Over
Onderwerpen
 • Viskotters
 • Kotters
  Relatief kleine zeilschepen met een dek, lijkend op een sloep, met één mast en een boegspriet waarop, meestal twee, grootzeilen staan, maar waarvan de mast verder naar achteren staat. (AAT)Schip met één mast en achter de mast een zeil met rechte gaffel en giek en voor de mast een stagfok en kluivers.
 • Vissersschepen
  Boot, schuit of schip gebruikt bij het vissen of het vervoer van (levende) vis. (debinnenvaart.nl)Vissersboten zijn boten die vissers gebruiken bij het uitoefenen van hun beroep. Zowel kleine houten boten als grote gemotoriseerde boten worden gebruikt voor visserij op zee of op de binnenwateren. (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)
Werk
Breedte
11.5 cm
Hoogte
27.5 cm
Lengte
44.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. S. de Jong
Datering
Materiaal
 • Hout
  Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA