Datering
Maker Onbekend

Halfmodel van een straalbuis viskotter, ontworpen door W. Zwolsman.

Halfmodel van een straalbuis viskotter. Stapelmodel. Schaal 1:20. Rondhouten en tuigage: geen. Alleen de plaats van de beide masten is aangegeven. De romp heeft een waaiersteven, en rond achterschip en een ronde bodem met kiel. Op het dek is rudimentair de stuurhut, de machinekamer, de lichtkap en de plaats van de twee masten aangegeven. Opvallend is de gedetailleerde weergave van de straalbuis rond de schroef. Het halfmodel is zwart geschilderd en de plank waarop het is bevestigd is grijs.
Het model van de straalbuis viskotter is in 1946 ontworpen door W. Zwolsman, werkzaam bij Holland Launch te Zaandam. Hij stamt uit de Makkumer tak van de familie Zwolsman en is daar ook geboren. Het speciale aan het ontwerp was de straalbuis rond de schroef. Deze buis draait mee met het roer. De straalbuis moest zorgen voor een betere voorstuwing, met name wanneer niet rechtuit gevaren werd. Het ontwerp is gerealiseerd in de UK 300 en in de KW 53. Van de UK 300 is in 1988 een model gemaakt: inv.nr. FSM-1988-001.

Identificatie
Titel
Halfmodel van een straalbuis viskotter, ontworpen door W. Zwolsman.
Objectnummer
FSM-1981-482
Objecttype
 • Halfmodellen
  Schaalmodellen, van oudsher gemaakt van hout, die de helft voorstellen van een scheepsromp die midscheeps in de lengte is doorgesneden; meestal gebruikt voor decoratieve doeleinden. (AAT)
 • Scheepsmodellen
  Nabootsing van een vaartuig op klein formaat. (Encyclo.nl)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000013941
Over
Onderwerpen
 • Viskotters
 • Kotters
  Schip met één mast en achter de mast een zeil met rechte gaffel en giek en voor de mast een stagfok en kluivers.Relatief kleine zeilschepen met een dek, lijkend op een sloep, met één mast en een boegspriet waarop, meestal twee, grootzeilen staan, maar waarvan de mast verder naar achteren staat. (AAT)
 • Vissersschepen
  Boot, schuit of schip gebruikt bij het vissen of het vervoer van (levende) vis. (debinnenvaart.nl)Vissersboten zijn boten die vissers gebruiken bij het uitoefenen van hun beroep. Zowel kleine houten boten als grote gemotoriseerde boten worden gebruikt voor visserij op zee of op de binnenwateren. (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)
Werk
Breedte
cm
Hoogte
42.0 cm
Lengte
115.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Onbekend
Datering
Materiaal
 • Hout
  Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden