Datering
Maker Onbekend

Scheepsmodel van de Wieringeraak Twee Gebroeders.

Scheepsmodel van een Wieringer aak. Op spanten gebouwd van metaal. Schaal 1:50. Rondhouten en tuigage: Het schip heeft één mast en een giek. De mast wordt gehouden door een voorstag van wit garen. Er zijn geen zij- of bakstagen. De fokkelval is ingepikt in een oog op de steven, voert door twee enkelschijfsblokken en is belegd op de bolders aan stuurboord. Klauwval, piekeval en dirk voeren naar een tuiglier aan bakboord naast de mast. Om de giek een huik van lichte stof. De giek ligt in een mik. Aan het einde van de giek een schoot door twee dubbelschijfs blokken. Op de top van de mast een blauwe vleugel. De romp: rond voorschip met een gekromde steven en invallend boeisel. Het achterschip is geveegd en heeft ook een invallend boeisel (een zogenaamde motorkont). De bodem is rond en heeft twee kimkielen. Het model van voor naar achter: Op de voorsteven een mastje voor twee boordlichten. Aan stuurboord naast de steven ligt een dreganker. Aan weerszijden van de steven een berentand. Op het boeisel twee beugels. Op het voordek een braadspil. Daarachter een schoorsteen en een ijzeren koekoek met ronde lichtranden in metalen deksels. Aan beide zijden zware dubbele bolders. De mast is in het dek gestoken. Aan bakboord daarnaast de tuiglier, op het boeisel verhoogde boordlichten. Achter de mast ligt het dek iets lager dan daarvoor. Aan stuurboord een toegang naar het ruim in de vorm van een gebogen hokje met deur waarin een ronde lichtrand. Midden in het dek negen luiken. Achterop het hoofddek een verhoging, vermoedelijk het dak van de machinekamer. Hierin aan bakboord een luik met ronde lichtrand. Hier tegenaan het voorschot van het stuurhuis. Het stuurhuis is aan de achterzijde open. De voorkant heeft drie grote ramen, aan weerszijden slechts een klein raampje. In het stuurhuis een stuurwiel en een kompashuis. Het stuurwerk ligt bovendeks. Naast het stuurhuis aan weerszijden twee bolders. Geheel achterop het boeisel een lichtstandaard. Kleuren: De romp is onder het berghout zwart. tegen het berghout over vrijwel de gehele lengte een witte band. De berghouten zijn zwart. De boeisels daarboven zijn bruin. Het dek is zwart. De steven is boven het berghout wit tot en met de berentanden. De braadspil is grijs. Tuiglier, ingangen, luiken en stuurhuis zijn bruin Het dak van het stuurhuis en van de machinekamer is grijs
De Wieringeraak WR128 'Twee Gebroeders' werd in 1926 gebouwd door scheepswerf C. Amels & Zn. te Makkum voor Hendrik en Klaas Klaver. Het ontwerp was van Wiebe Amels, zoon van werfbaas Cornelis Amels. De aak geeft een prachtig beeld van veranderende zeevaart en scheepsbouw. Het voorschip heeft nog de vorm van de oude houten vissersschepen maar dit werd wel uitgevoerd in ijzer. Het achterschip is volledig aangepast aan het gebruik van een motor: door dit geveegde achterschip stroomde water beter naar de schroef dan bij een rond achterschip. Zijzwaarden zijn vervangen door kimkielen en de hele tuigage is tot een minimum teruggebracht. Opvallend is wel het gebruik van een braadspil als ankerlier. Daarvoor waren al lang modernere systemen in omloop.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het schip door de bezetter gevorderd en na de oorlog werd het gezonken in Zeeland teruggevonden. Het schip is anno 2016 nog in de vaart onder de naam Hoop op Zegen.

Identificatie
Titel
Scheepsmodel van de Wieringeraak Twee Gebroeders.
Objectnummer
FSM-2016-027
Objecttype
  • Scheepsmodellen
    Nabootsing van een vaartuig op klein formaat. (Encyclo.nl)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000023834
Over
Onderwerpen
  • Wieringeraken
    Nederlands platboomd vissersvaartuig voor de visserij op de Wadden en rond Wieringen vooral op platvis schelpen en wier. Het type werd in de tweede helft van de 19e eeuw ontwikkeld en gebouwd te Hindelopen, Makkum en Workum. De Wieringer aak is verwant aan de Lemmeraak, maar is korter en breder en heeft een lagere kop en een breder boeisel. De voorsteven is gebogen en vallend, de achtersteven recht en vallend. Het schip voerde smalle zwaarden. (aatned.nl)
  • Vissersschepen
    Boot, schuit of schip gebruikt bij het vissen of het vervoer van (levende) vis. (debinnenvaart.nl)Vissersboten zijn boten die vissers gebruiken bij het uitoefenen van hun beroep. Zowel kleine houten boten als grote gemotoriseerde boten worden gebruikt voor visserij op zee of op de binnenwateren. (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)
  • Wieringen
  • Makkum
Werk
Breedte
11.5 cm
Hoogte
35.5 cm
Lengte
34.5 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Onbekend
Datering
Materiaal
  • Hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
  • Textiel
    Textiel is letterlijk 'al wat geweven is'. Het woord is afgeleid van het Latijnse woord 'texere' dat weven betekent. (Wikipedia)
  • Touw
    Koord; bundel garen die eerst tot een draad gesponnen wordt, waarna meerdere draden tot een streng of kardeel worden geslagen. Meerdere kardelen bij elkaar vormen een touw.Zwaar koord, tenminste 6,35 mm in diameter, dat is gevormd door twee of meer strengen van natuur- of kunstvezel ineen te draaien. (Toegepaste Kunst Project, RKD)Een touw of koord is een middel om zaken bij elkaar te binden, of om trekkrachten over te brengen. In het laatste geval gebruikt men vaak een dikkere variant, kabel of zeel die bestaat uit ineengedraaide strengen. Dit zijn op hun beurt weer om elkaar heen gedraaide draden of vezels.
  • Metaal
    Alle leden van een grote groep stoffen die meestal een kenmerkende glans vertonen. Het zijn goede geleiders van elektriciteit en warmte, ze zijn ondoorschijnend, kunnen smelten en zijn meestal pletbaar of kneedbaar. (Project Fotografie)Any of a large group of substances that typically show a characteristic luster, are good conductors of electricity and heat, are opaque, can be fused, and are usually malleable or ductile. (Project Fotografie)Een metaal is een materiaal dat in vaste vorm kristallijn is, ondoorzichtig, smeedbaar, pletbaar en een goede geleider van warmte en stroom. (Conservation Dictionary)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA