Datering
Maker Louwerens Barentsen

Scheepsmodel van een een Bestevaer-kruiser.

Scheepsmodel van een Bestevaer-kruiser. Metaal. Op spanten gebouwd. Schaal niet bekend. Rondhouten en tuigage: geen De romp: Het voorschip is scherp met een schuine boeg. Het achterschip heeft een verticale spiegel die enigszins rond loopt. De bodem is gebouwd op een knikspant. Het model van voor naar achter. Langs het voordek een reling (preekstoel). Op het voordek twee bolders met opgerolde landvasten en in de punt een Friese vlag. De opbouw is aan de voorkant laag. Hier is een slaaphut gesitueerd. In de slaaphut twee voorramen en aan beide één raam. Op het dak van de slaaphut een luik, een claxon, een ontluchtingskap en langs de randen van het dek twee handrelingen. Achter de slaaphut de de verhoogde stuurkabine met twee voorramen, twee zijramen en twee achterramen. Aan beide zijden is een houten schuifdeur. Op de wanden van de stuurkabine de boordlichten en een naambord 'BESTEVAER 960'. Langs de randen van het dak van de stuurkabine leuningen. Achter de stuurkabine de salon. In de salon aan beide zijden drie ramen en achter drie ramen. Het dak van de salon is het achterdek. Het is met een opstap te bereiken. Langs de randen van het dek relingen. Op het achterdek twee bolders met landvasten en een vlag (rood-wit-blauw). Interieur. Door de ramen heen is het interieur te zien. De wanden zijn met vinyl-behang bekleed. Slaaphut: slaapbanken, een kast en een toilet. Stuurkabine: stuurwiel en dashboard. Salon: tafel met twee banken, wandbank, aanrecht en twee kasten. Kleuren. De romp is wit. Het onderwaterschip rood (menie-kleur). De waterlijn is rood. Langs de zwarte stoorrand is de romp versierd met biezen: geel en blauw van voor naar achter en drie blauwe randen op voor en achterschip. In het achterschip een driehoekig embleem met daarin de letters W.Y. (Woudstra-IJlst). Op het achterschip: 'IJLST'. De dekken zijn grijs. Het houtwerk is gelakt. Het metaal roest van binnen uit. Accessoires: Het model is geplaatst op een stander en een grondplaat. Daarop is een vitrine van plexiglas geconstrueerd.
Het model is vervaardigd door Louwerens Barentsen, directeur van jachtwerf Woudstra b.v. te IJlst. Deze werf bouwde rond 1965 een aantal van deze motorboten onder het typenaam 'Bestevaer'. Er waren meerdere types die werden gebouwd op hetzelfde casco. Het ontwerp was van de werf zelf.
literatuur: - Jaarboek Fries Scheepvaart Museum 1995, p. 24

Identificatie
Titel
Scheepsmodel van een een Bestevaer-kruiser.
Objectnummer
FSM-1995-124
Objecttype
  • Scheepsmodellen
    Nabootsing van een vaartuig op klein formaat. (Encyclo.nl)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000014006
Over
Onderwerpen
  • Motorboten
Werk
Breedte
20.0 cm
Hoogte
31.0 cm
Lengte
68.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
  1. Louwerens Barentsen
Datering
Materiaal
  • Metaal
    Alle leden van een grote groep stoffen die meestal een kenmerkende glans vertonen. Het zijn goede geleiders van elektriciteit en warmte, ze zijn ondoorschijnend, kunnen smelten en zijn meestal pletbaar of kneedbaar. (Project Fotografie)Any of a large group of substances that typically show a characteristic luster, are good conductors of electricity and heat, are opaque, can be fused, and are usually malleable or ductile. (Project Fotografie)Een metaal is een materiaal dat in vaste vorm kristallijn is, ondoorzichtig, smeedbaar, pletbaar en een goede geleider van warmte en stroom. (Conservation Dictionary)
  • Hout
    Hout is een bouwmateriaal, afkomstig van boomstammen en -takken. Naast merg, spint en schors vormt het daarvan het voornaamste bestanddeel. Ten noorden van de Alpen is hout van oudsher het belangrijkste bouwmateriaal. Onderscheiden worden naaldhout van naaldbomen (dennen, grenen, vuren) en loofhout van loofbomen (eiken, beuken enz.). De stammen werden meestal in het groeigebied gekantrecht en per vlot of in een schip over water vervoerd. De houthandel en -nijverheid concentreerden zich in Nederland vooral in Dordrecht, Amsterdam, Deventer en later ook in de Zaanstreek. Voor regionaal gebruik concentreerde de houthandel zich ook in plaatsen als ’s-Hertogenbosch, Schoonhoven en Tiel. (Haslinghuis)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA