Datering
Maker Klaas Smit

Scheepsmodel van een opdrukker.

Scheepsmodel van een opdrukker. Metaal, op spanten gebouwd. Schaal niet bekend. De romp heeft een scherpe, steile voorsteven, een rond, geveegd achterschip en een plat vlak. Op het voorschip een kort boeisel. Op het dek de opbouw van de machinekamer. In de zijwanden daarvan aan weerszijden drie patrijspoorten. Bovenop een luikenkap. Tegen de achterwand van de machinekamer het stuurrad. Aan stuurboord de deur van de machinekamer. Achter de machinekamer een stuurkuip (bollestal). Langs de randen van de stuurkuip waterlijsten, zodat er geen buiswater van de gangboorden of het achterdek in de kuip kan lopen. Op het achterdek een bolder. De romp is zwart: onder de waterlijn dof en boven de waterlijn glanzend. Het boeisel is grijs. Het dek is zwart. De machinekamer en de waterlijst zijn bruin (havanna). De bolders en de binnenkant van de stuurkuip zijn grijs. Bij het model een stander, met vilt bekleed.
Opdrukkers als deze werden vanaf ca. 1925 gebruikt om (nog) niet gemotoriseerde schepen, veelal skûtsjes, op te duwen. Door middel van touwen, die aan de koppelings- en gashendel waren verbonden, kon de schipper vanaf zijn achterdek de opdrukker bedienen. Het stuurrad werd dan niet gebruikt. Er werd gestuurd met het roer van het skûtsje.
literatuur: - Jaarboek Fries Scheepvaart Museum 1988, p. 22

Identificatie
Titel
Scheepsmodel van een opdrukker.
Objectnummer
FSM-1988-373
Objecttype
 • Scheepsmodellen
  Nabootsing van een vaartuig op klein formaat. (Encyclo.nl)
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000013960
Over
Onderwerpen
 • Opdrukkers
 • Duwboten
  Binnenvaartschepen die worden gebruikt om groepen schuiten te duwen; gebruik 'sleepboten' voor de algemene hulpschepen gebruikt op zee of in en rond havens. (AAT-Ned)
Werk
Breedte
6.0 cm
Hoogte
6.2 cm
Lengte
11.5 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Klaas Smit
Datering
Materiaal
 • Messing
  Legering van koper en zink, z.g. geelkoper. Hiervan werden talloze voorwerpen gegoten, zoals kronen, lezenaars, koorhekken of onderdelen daarvan. Men noemde dit geelgieterswerk. (Haslinghuis)
 • Metaal
  Een metaal is een materiaal dat in vaste vorm kristallijn is, ondoorzichtig, smeedbaar, pletbaar en een goede geleider van warmte en stroom. (Conservation Dictionary)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden