Datering
Maker Pieter Idserdts Portier

Pieter Idserdts Portier - gewassen inkttekening: schepen op kalme zee.

Gewassen inkttekingen: pen en penseel. Zeegezicht: schepen op kalm water. Op de voorgrond rechts een spiegeljacht (statenjacht), schuin van achteren gezien. Erachter een volgboot. Op het tweede plan een beurtschip en links een fluitschip en een andere driemaster. Voorts op de achtergrond en het midden een ander spiegeljacht en rechts de horizon met een kerktoren.
Pieter Idserdts Portier. Gedoopt Franeker 22 sept. 1698, gestorven Franeker 29 april 1781. Portier was stadspoortwachter en tegelschilder. In 1744 benoemd tot landschapstekenaar van de Franeker Academie. Hij tekende dorpsgezichten in Friesland en Holland, waterlandschappen en kaarten.
literatuur: - Jaarverslagen Fries Scheepvaart Museum 1960 (p. 9) en 1961 (p. 7) - Sneeker Nieuwsblad 12 jan. 1961, 16 okt. 1961. - Archief Vereniging Fries Scheepvaart Museum, Corrrespondentie Sustring - Halbertsma 27 september 1960.

Identificatie
Titel
Pieter Idserdts Portier - gewassen inkttekening: schepen op kalme zee.
Objectnummer
FSM-G-062
Objecttype
 • Pentekeningen
  Tweedimensionaal beeldend werk, waarbij de voorstelling is getekend met pen en inkt.
 • Tekeningen
  Tweedimensionaal beeldend werk, waarbij de voorstelling, voornamelijk in lijnen, direct op de drager is getekend, met potlood, tekenstift, krijt, houtskool, pen, penseel of ander materiaal. (Religieus Erfgoedthesaurus)
 • Zeegezichten
  Schilderij, schildering of paneel dat de zee, al dan niet gestoffeerd met schepen, tot hoofdonderwerp heeft.
Persistente URL
http://hdl.handle.net/21.12111/fsm-collect-1000012766
Over
Onderwerpen
 • Statenjachten
  Voornamelijk in de tweede helft van de 17de eeuw een bepaald scheepstype, dat door de Staten voor representatieve doeleinden en als transportmiddel gebruikt werd. Zeilend, redelijk zeewaardig, houten vaartuig, meestal getuigd met één mast en zwaarden, met een rond voorschip, vaak voorzien van een galjoen, een gepiekt achterschip met een hartvormige spiegel, met daarboven een paviljoen. Ze hadden een redelijke zeeg en waren vaak zo rond de twintig meter lang, maar variabel in verschijning. (debinnenvaart.nl)
 • Driemasters
  Zeilschip met drie masten.
 • Fluitschepen
  Noord-Europese zeevarende schepen uit de 16e tot en met de 18e eeuw, die meestal in Nederland werden gebouwd en een lading van minder dan 700 ton hadden. Ze hadden een lange, smalle romp met ronde stevens, aanzienlijk invalling, volle tuigage en een valse spiegel of een luithek op een rond achtersteven. (AAT)Ook fluitschip. Een tegen het einde van de 16de eeuw in Hoorn ontwikkeld zeer efficiënt type vrachtschip dat gedurende twee eeuwen op alle routes werd ingezet.
Werk
Breedte
cm
Hoogte
13.0 cm
Lengte
21.0 cm
Museum
Fries Scheepvaart Museum
Vervaardiging
Maker
 1. Pieter Idserdts Portier
Datering
Materiaal
 • Papier
  Refers generally to all types of thin matted or felted sheets or webs of fiber formed and dried on a fine screen from a pulpy water suspension. The fibers may be animal, such as hair, silk or wool, or mineral, such as asbestos, or synthetic. However most paper is made from cellulosic plant fiber, such as from wood pulp, grass, cotton, linen, and straw.Verwijst in het algemeen naar alle typen vervilte vellen of weefsels die bestaan uit vezels, die uit in water gedompelde pulp zijn gevormd en gedroogd op een fijn schepraam. De vezels kunnen dierlijk zijn, zoals haar, zijde of wol, of mineraal, bijvoorbeeld asbest. Ook kunstvezels zijn een mogelijkheid. Het meeste papier wordt echter gemaakt van plantenvezels van bijvoorbeeld houtpulp, gras, katoen, linnen en stro. (Project Fotografie)
Aankoop & Licentie
Licentie
BY-SA

Trefwoorden